Покренимо нашу децу

,,Да сваки школски дан буде активан!“

Програм ,,Покренимо нашу децу“ покренула је компанија Aqua Viva у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Српским савезом професора физичког васпитања и спорта. Основна замисао програма је увођење додатне свакодневне физичке активности за ученике од 1. до 4. разреда у свих 1206 основних школа у Србији.

Разлог покретања Програма су забрињавајући подаци и резултати везани за физичку активност и здравствено стање деце до којих су дошли светски и наши истраживачи.

Статистика је показала:

  • Свако пето дете има лоше држање тела
  • Свако четврто је гојазно
  • Чак 70 одсто наше деце је недовољно физички активно!

Програм „Покренимо нашу децу“ започет је у децембру 2016. године и наша школа се одмах нашла на списку учесника.

Најмлађи ученици наше школе већ 4 године, петнаест минута дневно проведу радећи различите вежбе: Весела столица, Причам ти причу, Здрава стопалца, Разиграна палица, Музичка гимнастика, Плеши и заледи се, понекад вежбају напољу или у затвореном простору, али свакодневно раде на свом здрављу и уживају у забави.

Организатори програма поручују да је доказано да физичка активност позитивно делује на моторички развој деце и на њихов целокупни психофизички развој. Редовно вежбање помаже код превенције разних болести, доприноси јачању мишића и правилном расту костију, побољшава координацију покрета и утиче на правилно држање тела. Додатно, физичка активност веома је важан фактор у одржавању менталног благостања младих, њиховог самопоуздања, развијању социјалних вештина, самоконтроле и смањењу стреса, депресије и анксиозности, а позитивно утиче и на менталну снагу и академска постигнућа.

Радујемо се што најмлађи ђаци наше школе имају прилику за здраво детињство и уживање у свим аспектима свог здравог раста и развоја јер њима заиста јесте СВАКИ ШКОЛСКИ ДАН – АКТИВАН!