Pokrenimo našu decu

,,Da svaki školski dan bude aktivan!“

Program ,,Pokrenimo našu decu“ pokrenula je kompanija Aqua Viva u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Srpskim savezom profesora fizičkog vaspitanja i sporta. Osnovna zamisao programa je uvođenje dodatne svakodnevne fizičke aktivnosti za učenike od 1. do 4. razreda u svih 1206 osnovnih škola u Srbiji.

Razlog pokretanja Programa su zabrinjavajući podaci i rezultati vezani za fizičku aktivnost i zdravstveno stanje dece do kojih su došli svetski i naši istraživači.

Statistika je pokazala:

  • Svako peto dete ima loše držanje tela
  • Svako četvrto je gojazno
  • Čak 70 odsto naše dece je nedovoljno fizički aktivno!

Program „Pokrenimo našu decu“ započet je u decembru 2016. godine i naša škola se odmah našla na spisku učesnika.

Najmlađi učenici naše škole već 4 godine, petnaest minuta dnevno provedu radeći različite vežbe: Vesela stolica, Pričam ti priču, Zdrava stopalca, Razigrana palica, Muzička gimnastika, Pleši i zaledi se, ponekad vežbaju napolju ili u zatvorenom prostoru, ali svakodnevno rade na svom zdravlju i uživaju u zabavi.

Organizatori programa poručuju da je dokazano da fizička aktivnost pozitivno deluje na motorički razvoj dece i na njihov celokupni psihofizički razvoj. Redovno vežbanje pomaže kod prevencije raznih bolesti, doprinosi jačanju mišića i pravilnom rastu kostiju, poboljšava koordinaciju pokreta i utiče na pravilno držanje tela. Dodatno, fizička aktivnost veoma je važan faktor u održavanju mentalnog blagostanja mladih, njihovog samopouzdanja, razvijanju socijalnih veština, samokontrole i smanjenju stresa, depresije i anksioznosti, a pozitivno utiče i na mentalnu snagu i akademska postignuća.

Radujemo se što najmlađi đaci naše škole imaju priliku za zdravo detinjstvo i uživanje u svim aspektima svog zdravog rasta i razvoja jer njima zaista jeste SVAKI ŠKOLSKI DAN – AKTIVAN!