Реч директора школе

Реч директорке Снежане Ђорђевић

Др Снежана Ђорђевић

Поштовани посетиоци сајта ОШ ,,Свети Сава” Баточина, 

Добро дошли на званичну страницу Основне школе ,,Свети Сава” у Баточини. Ово је виртуелно место вашег сусрета са нама, тј. са нашом школом. На овај начин пружамо вам могућност да се боље упознате са традицијом и радом наше школе, која траје пуних 165 година. Као неко ко је на челу ове установе већ 16 година, водим се и даље крилатицом „Знање је снага будућности“, наслеђеном од претходних генерација директора, као основним покретачем у свом раду.

У начелу са тим, имам обавезу и жељу да вам овим путем представим Основну школу ,,Свети Сава“, кроз све фазе њеног развоја и постојања. Истовремено, желим да истакнем да је, данас, ОШ ,,Свети Сава” у Баточини једна савремена функционалана и престижна школа у Србији, која увек стреми образовним новинама и иновацијама и која је, широко раширених руку окренута будућим временима, отворена за даље унапређивање наставног процеса.

ОШ „Свети Сава“ једина је основна школа на територији општине Баточина и простире се на површини од 82 000 m2. У склопу те површине налази се 16 зграда и уређених школских дворишта са спортским теренима. Поред матичне школе у Баточини, у свом саставу ОШ ,,Свети Сава” има и 9 издвојених одељења, од којих су 2 осморазредна одељења, у Бадњевцу и Брзану и 7 четвороразредних одељења у: Доброводици, Кијеву, Црном Калу, Жировници, Прњавору, Милатовцу и Солилу.

Школа некада…

Важном годином сматра се 1855, јер је тада основана основна школа у Баточини. Школа несметано ради, управо од 1855. године, са мањим прекидима у Првом и Другом светском рату. Услед великог прираштаја становништва тих година, школа се непрестано ширила, градила се и ницале су нове школске зграде.

Након Другог светског рата, баточинска школа носила је назив ОШ „14. октобар“, по дану ослобођења Баточине. Тај назив ће задржати све до 1992. године. Исте године спојиће се са још две школе, које су биле на територији општине Баточина. У питању су ОШ „Нада Наумовић” у Бадњевцу и ОШ „Милован Марковић” у Брзану, које су до 1992. године биле самосталне у свом раду. Истовремено, од 1. јануара 1992. године, основна школа у Баточини, са одељењима у Бадњевцу и Брзану, преименована је у Основну школу „Свети Сава“, чије име носи и данас.

Школа данас…

У школској 2020/21. години нашу школу похађа 730 ученика, распоређених у 46 одељења. Располажемо и бројним колективом, од 104 запослених колега. Наша школа обавља и делатност Функционалног основног образовања одраслих (ФООО), чиме пружа могућност старијима од 15 година, без завршене основне школе, да буду функционално описмењени и оспособљени за даљи живот. Полазници ФООО-а, по завршетку школовања, добијају сведочанство и диплому о завршеној основној школи, похађајући одређени циклус или сва три циклуса образовања одраслих.

ОШ „Свети Сава“ једна је од школа која се поноси изузетним ученицима и њиховим престижним резултатима на републичким такмичењима. Сваке године, ученици наше школе остварују пласмане на такмичењима и достижу одлична постигнућа, учествујући на различитим манифестацијама, радионицама и конкурсима различитог типа.

Такође, успех наше школе био би неизоставан без радног и професионалног наставног кадра, који се континуирано усавршава за рад са децом и редовно се професионално унапређује. Амбициозно и вредно улазе у сваки изазов који им се нађе на путу и увек изнедре неке нове успехе. Носиоци су великог броја признања и награда у различитим областима.

Стручном усавршавању се већ дужи низ година у нашој школи поклања велика пажња и континуирано се спроводи. Наш кадар се константно усавршава на бројним акредитованим семинарима, стручним скуповима, предавањима и трибинама, а многи од њих су и реализатори истих.

Квалитетну наставу у нашој школи употпуњује и веома висок ниво опремљености саме школе. Већ десет година уназад, наша школа опремљена је савременим наставним средствима, иновативном и модерном опремом у свакој учионици, како у издвојеним одељењима, тако и у матичној школи. Можемо се похвалити чињеницом да свака учионица матичне школе и свих издвојених одељења садржи интернет, рачунар и пројектор. Такође, поседујемо два информатичка кабинета у матичној школи, али и информатичке кабинете у издвојеним одељењима у Брзану и Бадњевцу, фискултурне сале, нову опремљену свечану салу у матичној школи. То је само део онога што школа тренутно поседује, док се припремају нови планови за будућност.

ОШ „Свети Сава“ је у пројектима већ једну деценију

Од свега досад постигнутог, нарочито истичемо важност учешћа у неколико пројеката, које смо у претходним годинама спровели, али и оних који су тренутно активни и актуелни:

  • Пројекат мобилности „Стварање подстицајне средине за учење“, у оквиру Еразмус+ програма Европске Уније и Фондације Темпус, 2020. година;
  • Пилот пројекат ”Обогаћен једносменски рад”, 2019. година;
  • Програм ,,Школе за 21. век”, 2018. година;
  • ,,Пројекат изградње бежичне локалне рачунарске мреже у складу са највишим стандардима у овој области, у првих 500 школа у Србији, под називом „Развој информационо – комуникационе инфраструктуре у установама образовања, науке и културе – повезане школе“, 2018. година;
  • Пројекат ,,2 000 дигиталних учионица“, 2018. година;
  • Учешће школе у пројекту „Оснаживање школа за инклузивно образовање“;
  • Учешће и спровођење пројекта „Друга шанса“, који се односи на основно образовање одраслих, 2012/13. година;
  • Успешна реализација пројекта „Професионала оријентација“ – унапређење ОШ „Свети Сава“ у менторску школу, 2010/11. година.

Уз подршку локалне самоуправе општине Баточина, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Школске управе у Крагујевцу, пријатеља и партнера школе успешно и континуирано унапређујмо рад наше школе.

Поглед у будућност

Приоритети у наредном периоду усмерени су на то да, као једна савремена школа, непрекидно унапређујемо свој наставни процес и услове рада. Тежићемо да и даље будемо школа са креативним и амбициозним наставницима, који се континуирано усавршавају. Желимо да будемо и останемо школа у коју ученици радо долазе јер је настава прилагођена њиховим могућностима и јер су питани за мишљење о стварима које се тичу њих самих. Неговаћемо и даље добру атмосферу и адекватне међуљудске односе у колективу. Желимо да задржимо титулу безбедне школе која промовише ненасиље, толеранцију и сарадњу и негује дух правичности и једнакости. За такву школу се и надаље боримо!

Наша мисија

Све нас, који смо део ове школе, води иста звезда водиља. Циљ је свима нама исти. Претендујемо да сваки ученик из наше школе изађе, пре свега, као добар човек, васпитан и образован. Успех свих наших ученика је успех свих нас у школи. Самим тим, мисија нам је да свака генерација наших ученика буде успешнија од претходних генерација и да име овог светитеља, које наша школа носи, прослављају својим знањем и постигнућима, јер су они наша снага за трајање и у будућности.

Дакле, сви ми, запослени у Основној школи „Свети Сава“ у Баточини доследно верујемо у исто, да је „знање снага будућности“!

Др Снежана Ђорђевић,

директорка школе