Матична школа

,,Знање је снага будућности“

Основна школа ,,Свети Сава“ у Баточини једина је основна школа за васпитање и образовање у овој шумадијској општини. Зграда матичне школе подигнута је у самом центру Баточине, са свих страна уоквирена пространим школским двориштем веома успешно одолева зубу времена. Увек подједнако величанствена, она испраћа, већ век и по једну по једну генерацију ђака. Током боравка у њој, ђаци пређу пут од несташних и несигурних дечака и девојчица до младих људи, спремних да се суоче са свиме што им даљи живот донесе.

Наставни процес спроводи се у нашој школи већ 160 година веома успешно, о чему сведоче значајна имена ђака још из периода бивше СФРЈ, па све до данас. То су имена знаменитих људи са одређеним звањем и титулом, који се радо сећају својих школских дана проведених у овој школи.

Посебност Основне школе „Свети Сава“ лежи у разноврсности и бројности одељења. Поред матичне школе у Баточини, издвајају се и две осморазредне школе у Брзану и Бадњевцу, као и седам четвороразредних школа, територијално распоређених у свим селима општине Баточина. У овом тренутку, она је други дом за 730 ученика који, распоређени у 46 одељења од првог до осмог разреда, доживљавају најлепше тренутке детињства и одрастања.

Наши ученици, данас, похађају школу која је обогаћена модерним духом, диктираним временом  у коме живимо, те као таква има много тога да им понуди. Такав потенцијал подразумева и сасвим нов, савремени приступ настави испраћен најмодернијим наставним средствима, ретко заступљеним у школама широм Србије. Спровођењем пројектне, интегративне и других разноврсних облика наставе, организовањем мноштва секција, ваннаставних активности, амбијенталне наставе, путовања, излета и екскурзија, наставници у овој школи труде се да створе подстицајну атмосферу за сваког појединачног ученика.

Основна школа „Свети Сава“ одувек је имала квалификован руководећи, али и квалитетан наставни кадар. За образовање и васпитање ученика тренутно је задужено 69 лиценцираних наставника предметне и разредне наставе, као и 5 стручних сарадника. Наставници и стручни сарадници у сарадњи са директорком школе чине победнички тим, који постиже успехе у одвијању наставног процеса и остваривању свих програмских садржаја.

Верујући у мисао да највећа снага будућности лежи управо у знању, наставници наше школе не одустају од свакодневног учења. Своје педагошке и методичке способности константно побољшавају посећивањем акредитованих семинара, као и самосталним учењем и радом на себи. Многобројни зборници, научни радови, уџбеници или стручни текстови чији су аутори наши наставници доприносе одличном пласману Основне школе „Сети Сава“ у читавом шумадијском округу.

Доказ изузетних организационих вештина руководства наше школе представља одлична опремљеност школе. Основна школа „Свети Сава“ једна је од најопремљенијих школа шумадијског региона. Можемо се похвалити најсавременијом опремом, наставним и техничким средствима: информатичким кабинетима, паметним таблама, рачунарима и пројекторима у свакој учионици. Такође, прилагођена разноврсна наставна средства за остваривање пројеката и наставе по посебним програмима чине је посебном. Уз то, школа се може похвалити богатим библиотечким фондом Са друге стране, уређени спортски терени и квалитетно сређена фискултурна сала сведоче о важности неговања здравих стилова живота. Ово су само неки од доказа да школовање и образовање може да буде уживање.

Захваљујући добром руководству школе и раду наставника успех ове установе не изостаје ни данас, а неће ни у будућности.  Један део успеха јесте и константно улагање у будућност кроз интернационализацију. Можемо се похвалити учешћем ђака наше школе у два eTwinning пројекта, са националном и европском ознаком квалитета.

Дуги низ година запослени у Основној школи ,,Свети Сава“ негују пријатељство засновано на са Основном школом „Крум Тошев“ у Северној Македонији. Посебан повод за понос наша школа је оправдала овогодишњим успехом на конкурсу Фондације Темпус, одобреним конкурсом Еразмус +. Као аутор предлога пројекта „Стварање подстицајне средине за учење“, Основна школа „Свети Сава“ остварила је најбољи пласман у односу на остале конкуренте. Реализација овог пројекта од великог је локалног значаја и имаће утицаја на још већу модернизацију наставног процеса.

Поред пројекта Ерасмус+, који ће бити реализован током школске 2020/2021. године, у јединој основној школи наше општине сваке године организује се мноштво најразличитијих акција, манифестација и различитих тематских пројеката. Од прошле школске године спроводи се и пројекат „Обогаћен једносменски рад“, који је квалитетом реализованог програма привукао пажњу и министра просвете. Захваљујући таквој посети, Основна школа ,,Свети Сава“ постављена је на пиједестал најуспешније реализованог пројекта и примера добре праксе у читавој земљи.

Ништа мање успешан није био ни пилот-пројекат „Друга шанса“, реализован 2012/13. године. Пројекат „Друга шанса“ односио се на потребе имплементације функционалног основног образовања одраслих (ФООО) у систем образовања Републике Србије. Основна школа „Свети Сава“ у Баточини управо је 2012. године добила прилику да оствари школски програм за образовање одраслих и тиме се верификовала за делатност образовања одраслих, као једна од ретких школа у шумадијском округу. Имплементирањем новог наставног програма функционалног основног образовања одраслих (ФООО), наша школа, изабрана на основу критеријума дефинисаних анализом потреба тржишта рада, мреже и циљних група, остала је истрајна у реализацији овог програма све до данас.

Закључак је да сви запослени у овој школи заједнички доприносе стварању овакве слике о установи која се кроз године свог трајања небројано пута мењала, прилагођавала, побољшавала, али никада није престала да успешно остварује своје циљеве.

То је институција која је већ дуги низ година несебично под своје окриље прима нове генерације малих ђака мењајући по делић себе, како би најбоље одговорила на захтеве новог времена. Допуштајући времену да је обликује, она ипак успева да задржи своју основну и најважнију суштину, образовање и васпитање. Успостављање равнотеже између традиције и модерног је оно што представља посебност Основне школе „Свети Сава“. Управо та равнотежа јесте доказ да ми у нашој општини имамо школу са људским лицем.