ERAZMUS

ERAZMUS + K1 projekat „Stvaranje podsticajne sredine za učenje“

 

Projekat „Stvaranje podsticajne sredine za učenje“ odobren je u okviru Erazmus + programa Evropske Unije i Fondacije Tempus. Projekat naše škole zauzeo je prvo mesto na listi projekata, od 74 prijavljene škole i 26 odobrenih projekata u okviru K1 programa mobilnosti, za školsku 2020/21. godinu.

Projekat K1 podrazumeva sprovođenje mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja naše škole u Italiji, radi usavršavanja IKT veština i u Španiji kroz posmatranje na poslu u školi „Huan de Lanuza“. Osnovni cilj obe posete jeste stvaranje podsticajne sredina za učenje za sve učenike naše škole.

Tokom svog dugogodišnjeg rada, naša škola razvila je određene potrebe, pa će realizacija ovog projekta pomoći u njihovom ispunjenju.

Na osnovu ispunjenih potreba, realizacijom projekta biće ostvareni sledeći ciljevi:

  1. Jačanje profesionalnih kompetencija nastavnika za efikasnije sprovođenje projektne nastave;
  2. Osnaživanje nastavnika za efikasnije sprovođenje integrativne nastave, naročito u izdvojenom odeljenju gde se izvodi poseban oblik vannastavnih aktivnosti Obogaćen jednosmenski rad, kao i u izdvojenim odeljenjima škole sa nepodeljenim razredima;
  3. Osposobljavanje nastavnika za adekvatnu upotrebu IKT-a u okviru školskog kurikuluma.

Kako bismo osigurali uspeh u usvajanju savremenih nastavnih trendova, projektom je planirano više faza: pripremne aktivnosti, mobilnost, implementacija i diseminacija.

Internacionalizacijom škole otvorićemo novo poglavlje u njenom trajanju. Funkcionalno znanje, učenik u centru nastavnog procesa, efikasna i svrsishodna primena IKT-a u nastavi od strane svih učesnika obrazovno-vaspitnog procesa, realizacija inovativnih nastavnih modela, samo su neki od rezultata koje će sprovođenje projekta ,,Stvaranje podsticajne sredine za učenje“ doneti našoj školi.

Vremenski okvir za realizaciju projekta je od 2. septembra 2020. do 1. novembra 2021. godine, čime ćemo, kako je predviđeno, našu školu unaprediti u pravi primer moderne škole koja čvrsto stoji na temeljima tradicije svesno zagledana u budućnost, za dobrobit svih učesnika nastavnog procesa.

Učesnici mobilnosti u prokejtu ,,Stvaranje podsticajne sredine za učenje“

 

Realizacija projekta „Stvaranje podsticajne sredine za učenje“ koji je odobren u okviru Erazmus+ programa Evropske Unije i Fondacije Tempus je otpočela! Na osnovu konkursa izabrani su učesnici mobilnosti.

Vodeći se potrebama škole i konkretnim ciljevima projekta, izabrani su učesnici koji imaju direktne veze sa oblastima na koje se odnosi projekat. Za učešće u projektu mobilnosti planirani su sledeći profili učesnika:

– direktor;

– nastavnik matematike i informatike;

– nastavnik srpskog jezika i književnosti;

– nastavnik razredne nastave u izdvojenom odeljenju gde se nastava odvija po  principu nepodeljene škole;

– dva nastavnika koji učestvuju u realizaciji programa ,,Obogaćeni jednosmenski rad“;

– nastavnik engleskog jezika koji predaje u razrednoj i predmetnoj nastavi.

Projektnom mobilnošću želimo da pomognemo našoj školi da postigne bolje rezultate kroz stručno usavršavanje nastavnika i direktora, što će dovesti do osnaživanja svih učesnika obrazovno-vaspitnog procesa. Projektom su planirane dve mobilnosti:

  1. Pohađanje kursa „ICT Based Classes“

Mesto i vreme posete: Rim, 2 – 6. novembar 2020.

Kurs doprinosi modernizaciji nastavnog rada i integrisanju IKT alata u školski program čime pomaže nastavnicima da kreiraju bezbedno virtuelno okruženje podsticajno za učenje. Nastavnici koji će osnažiti svoje kompetencije za efektnu primenu IKT-a su Marija Radić, profesor engleskog jezika i Marija Mihajlović, profesor srpskog jezika.

  1. Posmatranje na poslu (job shadowing): Izabrana partnerska škola ,,Juan de Lanuza“ u Španiji

Mesto i vreme posete: Saragosa, februar 2021.

Izabrana partnerska škola realizuje učenje kroz projekte, učenje putem otkrića koji stimulišu kognitivne procese kod dece, razvija kritičko mišljenje i želju za saznanjem. Učesnici mobilnosti koji će unaprediti svoje kompetencije na polju organizacije interdisciplinarne i projektne nastave su: dr Snežana Đorđević, direktorka škole;  Milan Milošević, profesor razredne nastave; Marija Jović Stevanović, profesor engleskog jezika; Valentina Radević, profesor matematike i Marija Milojević, profesor srpskog jezika.

Radujemo se novim iskustvima i mogućnostima da kroz implementaciju naučenog osnažimo čitav nastavni kadar naše škole i time stvorimo podsticajnu sredinu za učenje, ali i da stečena iskustva i saznanja podelimo sa brojnim kolegama iz drugih škola kroz veliki broj diseminacionih aktivnosti.

,,Čovek je utoliko vredniji koliko jezika govori“

 

U moru naših narodnih mudrosti naročito se ističu one o jeziku. Jedna od njih glasi: ,,Čovek je utoliko vredniji koliko jezika govori“. Nastavnici naše škole koje čeka mobilnost u okviru projekta ,,Stvaranje podsticajne sredine za učenje“ vredno rade u korist ovoj tvrdnji.

Pomenuti projekat odobren je u okviru Erazmus+ programa Evropske Unije i Fondacije Tempus. Jedna grupa izabranih nastavnika svoje profesionalno iskustvo proširiće u Španiji, druga u Italiji, ali u ponedeljak, 5. oktobra, zajednički su započeli kratak kurs osnovnih znanja engleskog jezika. Zahvaljujući profesorki engleskog jezika u našoj školi, Nataši Vasić, koja je svojom spremnošću da prenese znanje podstakla sve na učenje, glavna faza projekta (mobilnost) postala je lakša za realizaciju.

Jezička priprema podrazumeva osnaživanje kompetencija nastavnika na polju jezičkih veština sa ciljem uspešnije komunikacije sa učesnicima projekta.

Kurs se, na radost svih učesnika, nastavlja i narednih dana, a usled približavanja termina mobilnosti, nestrpljenje među učesnicima projekta sve je veće.