ТРЕЋA РАДИОНИЦА КЛУБА ЧИТАЛАЦА ,,ОСНОВЦИ“ БИЉАНЕ ЛАНЕ МАРКОВИЋ

У понедељак,11.3.2019. године, одржана је трећа радионица Клуба читалаца у ОШ ”Свети Сава” у издвојеном одељењу у Бадњевцу.
Анализу романа ученици су, са наставницом Душицом Стојановић, започели утисцима које је роман побудио у ученицима. У некима тугу, у некима љутњу, разочарење, па чак и осуду неодговорног понашања одраслих. Ученици су били препуни утисака и роман су добро прихватили. Показали су саосећање и разумевање за Косту, Марка, Ању и Машу. Сваки од ових ликова се у оквиру своје породице сусреће са различитим проблемима који се одражавју на њихово понашање. Осудили су алкохолизам и насиље у Костиној породици. Посебно емотивно су су доживели епизоду у којој сазнају да је Маркова мама умрла, али и када умире Марков деда.
На крају смо анализирали цитат Вирџиније Вулф ,,Одрастање је губљење неких илузија,али истовремено и стварање нових“. Сви ови ликови су одрастањем изгубили део неких илузија,али су дошли до нових сазнања и почели да верују у нешто ново. Растали смо се уз реченицу ,,све је могуће за оног који верује“ .
Следећи роман који ћемо обрађивати је ,,Навијам за шаптача“.
До тада,правац на читање!