Трећа и четврта радионица „Читалачког маратона“: Романи „Основци“ и „Навијам за шаптача“ одушевили су наше маратонце

Радионице „Читалачког маратона“ реализују се у нашој школи на радост свих ученика, који уживају у лепој речи и неговању читалачке културе. У месецу марту, наши читалићи – маратонци реализовали су две радионице, 21. и 27. марта.

„Одрастање је губљење неких илузија, али истовремено и стварање нових.“
Вирџинија Вулф


У оквиру треће радионице, 21.марта, анализирали смо роман „Основци“, ауторке Биљане Лане Максимовић. Тема романа је врло комплексна. На врло емотиван и болан начин говори се о одрастању, заљубљивању, недостајању, пријатељству и другим елементима који чине живот. Наши ученици нису остали нимало равнодушни према јунацима овог романа: Марку, Кости, Маши, Ањи и осталим ликовима. У своје књижевне споменаре унели су много лепих порука и илустрација, које потврђују да их је овај роман оставио без даха. Заједно са њима су патили и плакали и радовали се њиховим успесима. Уживали смо у обради овог романа који нас учи да је одрастање у исто време врло болан, али и диван процес.


„Од снова се расте. Зато одасли остваре само неке дечије снове. За остале се мораш побринути ти.“
Д. Ћећез- Иљукић

Повод четврте радионице, 27. марта, био је роман „Навијам за шаптача“ Биљане Марковић Јевтић. Тема романа односи се на одрастање, које подразумева жеље, снове и постављање неких циљева, као и остварење снова и жеља. Уметност је покретач људских чула и људског духа. Њена намера је да покрене емоције и изазове исте. Наиме, сан девојчице Оље, главне јунакиње романа, јесте да постане позоришни шаптач. У остварењу тог сна помажу јој и други ликови у роману: ујак Мило, бака Вера, симпатија Лазар, али је исто тако спутавају школске обавезе и амбициозни родитељи, који сматрају да је школа, ипак, на првом месту. Оља је девојчица која је од малена заокупљена светом књига и зна шата хоће. Она је велики заљубљеник у књижевност и њен верни обожаватељ. Као таква, помало бунтовна и потпуно посвећена реализацији циља, тражи и проналази различите начине да се одметне у позориште, било као шаптач или као глумица. Да ли ће успети у томе? Остаће тајна свима, па и њој, док не одрасте и не донесе одлуку.

У сваком случају, наши читалићи сазнали су како до остварења својих снова можемо стићи уз помоћ овог романа. Ако ништа друго, сигурно је да их Оља научила да увек верују у своје снове.

Ивана и Марија,
наставнице српског језика