Обележавање Дана школе – Савиндан, 27. јануар 2019. године

Наша школа, као и и годинама уназад, и ове године на данашњи дан, 27. јануара, прославила је име светитеља Саве, чије име с поносом и носи. И данас се у нашој школи о њему певало, на њега мислило иза њега молило. Дан школе обележен је пригодним програмом, који су спремили наши ученици уз помоћ наставника. Свети Сава и ми, данас и овде били смо једно! Јер, ми смо само део без њега, он је целина са нама.
На данашњој Свечаној академији говорили смо о једном човеку. То је човек који је веровао. То је човек који је водио. То је човек који је пружао. То је дечак који је побегао. То је дечак који је бацио круну. То је дечак који је постао отац свом оцу. То је дечак који живи и сада, док је мртав. Постоји, а не дише. Хода, а не оставља траг… Он је вера, нада, сјај, круна, време, дело, пут, крст, живот, мир, спасење, љубав! Он је Свети Сава. Његов значај је велики онолико, колико је српског народа у Светом Сави, и колико је било и јесте Светог Саве у српском народу!
Прича о Светом Сави не стари, већ се прича годинама, деценијама, вековим захваљујући нама, који славимо Његов лик и дело, али и захваљујући ученицима наше школе који постижу изузетне резултате на многим такмичењима.
Тежимо да идемо његовим стопама и његовом путањом. Он нам је узор и неко кога пратимо и следимо. Доказао је да се не може бити свет, а не бити светски, да се не може бити човек, а не бити свечовек, да се не може бити небески, а не бити свечовечански. Такав је Сава био. Рођен у Христу из кога је настао и у чијем је обличју и нестао.
Причу о Светом Сави овде, а ни данас нисмо завршили. Настављамо је из године у годину, јер Сава живи кроз нас и кроз нашу децу. Њима и остављамо у наследство традицију да се 27. јануар, тј. Савиндан не заборави, већ у срећи и радости слави и у будућа времена.
У претходној 2017/2018. школској години било је успеха из бројних предмета. Данас истичемо имена оних ученика који су остварили изузетне резултате на највишим нивоима такмичења.
Светосавском повељом за постигнуте резултате на такмичењима награђују се следећи ученици:
1. Миона Антанасковић, ученица осмог разреда –за учешће на републичком такмичењу из Техничког и информатичког образовања
2. Наталија Митровић, ученица седмог разреда –за учешће на републичком такмичењу из Физике
Такође, Светосавском захвалницом, желимо да истакнемо и похвалимо успехе ученика оствареним рпубличким смотрама из Српског језика у школској 2017/2018. години. Овом приликом, Светосавском захвалницом награђује се:
1. Сара Поповић, ученица из Брзана– за учешће на Републичкој смотри рецитатора Србије;
2. Милица Николић, ученица шестог разреда из Бадњевца – за учешће на Републичкој смотри ,,Читалићи кликераши“ и освојено друго место;
3. Сандра Димитријевић, ученица седмог разреда из Баточине – за учешће на Републичкој смотри „Читалићи кликераши“ и освојено друго место.
4. Светосавском захвалницом награћује се и Новак Јовановић, ученик другог разреда из Баточине, за освојену 3. награду и учешће у суперфиналу Математичке смотре „Кенгур без граница“ у школској 2017/2018. години.
• Осим ученика, претходну шк. годину, обележили су и успеси наставника, који су постигнутим резултатима промовисали школу.
Светосавском повељом награђују се:
1. Марина Ковановић, професор Физике, за постигнуте резутате у раду са ученицом Наталијом Митровић и остварен пласман на републичком такмичењу из Физике у школској 2017/2018. Години;
2. Небојша Јовановић, наставник техничког и информатичког образовања, за постигнуте резултате у раду са ученицом Мионом Антанасковић и остварен пласман на републичком такмичењу у школској 2017/2018. години.
• Успех и рад школе мери се учешћем и радом свих нас, како нас, који радимо овде, тако и вас, захваљујући којима простор, у којем бораве ђаци и колектив наше школе, постаје, из године у годину, оплемењенији, богатији и сврсисходнији.
• Управо је то разлог за доделу Светосавских захвалница нашим суграђанима донаторима. Данас, Свестосавском захвалницом награђујемо:
1. Грађевинску фирму плочастих материјала од дрвета „Кроношпан“ за донацију материјала и уређење ентеријера и декорацију школске зграде;
2. Смиљу Миловановић, за донацију књига и богађење фонда школске библиотеке.