Међународни дан матерњег језика, 21. фебруар – Теби, с љубављу

Међународни дан матерњег језика, 21. фебруар – Теби, с љубављу

Још пре рођења те чух из утробе у којој сам расла. Чула сам те у далеким песмама пастирица, у древним причама, бајкама, гаткама вредних ткаља и преља. Разумех те у дозивању заљубљених, у успаванкама брижних мајки, у тужбалицама за палим војницима. Још пре првог удаха познах те у смеху најрођенијих, у усклику, узвику, јауку.

Ти си био и јеси и бићеш тај који најбоље изрази срећу, тугу, љубав, бол, понос, снагу…Ти си старински ћилим на пожутелом зиду по ком су нашаране најлепше шаре: ЦВЕТ, ЦРВЕНА, ЛИСТ, ВЕНАЦ, ЗЕЛЕНА, ТКАЊЕ…Ти си природа испуњена животом: ДЕТЕ, ЛИВАДА, ПЧЕЛА, ИГРА, РОСА, БИЉЕ. Мој си и наш си: БОЖИЋ, УСКРС, ЂУРЂЕВДАН, КРСТОВДАН, АНЂЕО,  БОСИЉАК!

Чедо си које још расте, чедо си које се још чува и негује. Увек и свуда: У ЗОРУ, СМИРАЈ ДАНА, ЈУЧЕ, СУТРА, у  ГОДИНАМА које долазе, у СТОЛЕЋИМА која су прошла. На ЛИЦУ, ОБРАЗУ, у ОКУ, СЈАЈУ ПОГЛЕДА, на НЕДРИМА, у НЕДРИМА, топлим….КЛИКТАЈ си и КЛИКТАЊЕ, ПЕВАЊЕ, РАДОВАЊЕ, СЛОБОДА, СНЕВАЊЕ!

Ја умем да те загрлим речима које ми сам нудиш и да те обојим у боје које си ти крстио дивним именима, ја умем да се уз тебе у далеку прошлост вратим, са тобом у неистражене хоризонте будућности да одлутам. Ја умем да се сјединим са тобом:  у КРСТУ, ОРЛУ, СРПУ, КРУНИ, КРВИ. Једно бејасмо, и јесмо, и бићемо. ТИ који си ми и ПРАОТАЦ И ОТАЦ И СИН и ЈА што те родих, а опет се из тебе рађам.

Мој си и наш! Миришеш на устанке и буне, ратове и ослобођења, огњишта спаљена и огњишта изникла.Својим вештим рукама наткрилио си ШУМАДИЈУ И ПОМОРАВЉЕ, ВОЈВОДИНУ И КОСОВО, ЗЛАТИБОР, ТАРУ, ДРИНУ И САВУ, прешао границе СРБИЈЕ и увукао у сваку пору земље по којој СРБИН корача. Препознају те по: ШАЈКАЧИ, ТКАНИЦИ, ГУСЛАМА, НАЋВАМА, ПРОЈИ, ШЉИВОВИЦИ.

А СРЦЕ ти велико попут НЕБА, па у њега стане сва лепота народног блага и још места остане да странац по коју реч спусти, а ти је несебично прихватиш и удахњујеш јој нови живот. Тобом:  ВОЛИМ, ЉУБИМ, ГРЛИМ, НЕГУЈЕМ, ПРАШТАМ, ПЕВАМ, ПИШЕМ, ГОВОРИМ! Теби ДАНАС и УВЕК све ПОЧАСТИ одајем, све ХВАЛЕ састављам.

Да чује и предак и потомак српски: АКО ТЕБЕ НЕМА, НИ НАС НЕМА, ВЕЛИКО ЧЕДО – ЈЕЗИЧЕ НАРОДА МОГ! 

Стручно веће за српски језик

ОШ „Свети Сава“ Баточина