Дечија недеља у ОШ ,,Свети Сава” Баточина – „ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ“

Дечија недеља у ОШ ,,Свети Сава” Баточина – „ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ“

Дечија недеља у ОШ ,,Свети Сава” Баточина – „ДЕТЕ ЈЕ ДЕТЕ ДА ГА ВОЛИТЕ И РАЗУМЕТЕ“

Програм активности

 

Петак, 1. октобар

 

 • Отварање ликовног и литерарног конкурса на тему „Дете је дете да га волите и разумете“ од првог до осмог разреда

 

Понедељак, 4. октобар

 

 1. Отварање Дечије недеље – медијска промоција вестима на сајту школе и фб страници
 2. Презентација у холу матичне школе уз песму чији су стихови овогодишњи слоган
 3. Час одељењске заједнице посвећен правима детета (посебно у крилним одељењима реализовати ову активност). Препорука је коришћење Конвенције о правима детета, Буквар дечијих права…

 

Уторак, 5. октобар

 

 1. За ниже разреде – Добра играчка – израда играчака од рециклираних и природних материјала ( активност траје до петка, 8. октобра)
 2. За више разреде – Округли сто Ученичког парламента на тему „ За свако дете“ ( подршка деци у кризним ситуацијама)

 

Среда, 6. октобар

 

 1. Посета председнику Општине уз поклон – постер ( следи договор о броју чланова који иду у посету)
 1. За ниже разреде – Израда одељењских постера на тему „ Желео бих да имам у својој школи…свом месту….“ ( постере фотографисати како бисмо их објединили и касније поставили на фб страницу школе)
 1. У издвојеним школама са мањим бројем ученика организовати Дечији шкраб

 

Четвртак, 7. октобар

 

 1. Промоција савремених песника и писаца за децу – активност за час српског језика од првог до осмог разреда – препорука за ниже разреде су песници Недељко Попадић и Александар Јањушевић

(накнадно ћемо обавестити учитеље и наставнике српског језика ако ће се песник А. Јањушевић неком поруком или читањем својих песама обратити деци онлајн)

 1. Преглед ликовних и литерарних радова под слоганом Дечије недеље, избор најбољих радова ( прва три места за више и прва три за ниже разреде у обе категорије). Комисија ће бити у матичној школи, а састанак почиње у 11.30 часова. За уређење паноа са радовима задужени су представници Парламента.
 1. Поклон књига тајном пријатељу – за ученике од првог до осмог разреда, активност са учитељима и одељењским старешинама ( свако дете доноси књигу из кућне библиотеке, извлачи име друга из припремљене кутије и поклања му књигу са посветом – циљ је да сваки ученик добије књигу)

 

Петак, 8. октобар

 

 1. Изложбе добрих играчака и поклањање истих – нижи разреди
 2. Пано за поруке пријатељства – наставник ликовне културе и ученици виших разреда ( мање паное урадити и у Брзану и Бадњевцу)
 3. Кефалица – комбинована активност коју спроводе ученици који похађају Грађанско васпитање у вишим разредима кроз питања која припремају за ученике нижих разреда ( активност није строго везана за овај датум, а избор питања ученици праве у сарадњи са наставницима Грађанског васпитања)
 4. Наш спортски дан – школско такмичење у стоном тенису за ученике од 5. до 8. разреда

 

Петак – недеља, 10. октобар

 

 1. „Ја сам стручњак за новотарије – пусти ме да ти покажем“ – у млађим разредима ученици самостално раде цртеже, постере….у којима неком старијем дају објашњења у вези са савременим интернет појавама и појмовима (пример: Шта је инстаграм… Шта значи „таговати“).

У старијим разредима ученици раде кратке видео снимке себе и старијих укућана којима дају разна објашњења. Ова активност у вишим разредима повезаће школу са организацијом „Пријатељи деце Србије“, а најбољи снимци биће дистрибуирани старачким домовима са циљем „прављења међугенерацијског моста“.

 1. Током месеца септембра реализована је традицинонална хуманитарна акција ,,Трка за срећније детињство“, где су ученици од 1. до 8. разреда куповали стартне бројеве као вршњачка подршка социјално угроженим ученицама. Одељењске заједнице су сакупљени новац предавале члановима Црвеног крста, предтавницама Црвеног крста наше школе.

 

Напомена: Током целе недеље организовати различите колективне игре у складу са узрастом деце и уз придржавање свих мера заштите од вируса COVID 19.