Ускрс са Италијом, Чешком и Хрватском

Ускрс са Италијом, Чешком и Хрватском

Ускрс са Италијом, Чешком и Хрватском

Поводом највећег хришћанског празника Ускрса, који смо ове године обележили 16.04. 2023. године, наша школа учествује у међународном eTwinning пројекту под називом „Размена ускршњих честитки и традиција“ (Easter cards exchange and local traditions). У овом пројекту учествујемо са Италијом, Чешком и Хрватском.

Представљање наставника и ученика који учествују у пројекту можете погледати Овде

Све радионице у вези Ускрса, наших ученика и ученика из иностранства можете погледати Овде

Такође, сав материјал који смо припремили током овог пројекта можете наћи и у овој електронској књизи где су представљене све државе: https://read.bookcreator.com/S77eE7bIrvPVIxuDL6aKoTs93eP2/IwnVVrTnTOijEHzcSiAQtg

У склопу овог пројекта имали смо бројне радионице и занимљиве активности. Осим прављења честитки за наше другаре из иностранства, ученици су имали прилику и да науче о разним ускршњим традицијама.

 

Ускршња радионица у Бадњевцу

У сусрет великом хришћанском празнику, одржана је радионица на којој су ученици могли да чују занимљиво предавање о ускршњим обичајима и традицији српског народа.

Предавање су одржале Косовка Милутиновић и Биса Јовановић, представнице општинског удружења „Златне руке“. Предавању су присуствовали ученици нижих разреда у пратњи наставнице енглеског језика Јелене Грбовић, ученици 7. разреда са наставницом Анђелком Јанковић и ученици који похађају једносменски рад са наставницом Јеленом Милојевић.

Ученици су имали прилике да виде процес фарбања јаја и израде јаја у луковини, што је природан начин фарбања. Посебно им је био занимљив начин израде традиционалне ускршње плетенице, под називом Артос, украшене фарбаним јајима.

Радионица је протекла у пријатној атмосфери уз велико интересовање и ангажовање ученика.

 

Обогаћени једносменски рад

На часовима обогаћеног једносменског рада са ученицима 5, 6. и 7. разреда фарбали смо јаја. Радионице су организовале наставнице Јелена Милојевић и Соња Тројановић. Ове радионице су биле део е-twinning пројекта под називом: Easter cards exchange and local traditions. Деца су јаја фарбала на трациционалан начин, прво у црвену боју, а затим у остале боје. Користили су листиће различитих биљака које су могли да пронађу у школском дворишту како би направили што занимљивију шару на свом јајету. Такође, коришћена је и луковина за украшавање јаја. На крају часа уследило је традиционално куцање јајима. Деца су уживала бојећи јаја и наравно са ентузијазмом чекали крај часа како би видели чије је јаје најјаче.

 

Тимски час за ниже разреде

У уторак 21. марта 2023. године у Прњавору је одржан Тимски час учитељице Драганке Јанковић, учитељице Катарине Станковић и вероучитеља Немање Кнежевића са ученицима од 1. до 3. разреда. Циљ часа је био да се ученици упознају са празницима и обичајима, али највећа пажња је посвећена Ускрсу.

Ученици су научили на који начин се прославља Ускрс у Србији, али и у другим земљама. Осим што смо говорили о традиционалном фарбању јаја, вероучитељ је детаљно приказао све црквене обичаје. Такође су имали прилику да пренесу својим вршњацима на који начин се овај празник прославља у њиховим домовима.

У завршном делу часа су правили честитке које ћемо у оквиру еTwining пројекта, заједно са осталим ученицима из наше школе, послати ученицима из Чешке, Италије и Хрватске. На честиткама текст је исписан на српском, као и на енглеском. Наставница енглеског Маја Лакетић је ученике на претходним часовима припремила за писање поруке на енглеском.

 

Ускршње игре у Бадњевцу

Ученици петог разреда из Бадњевца су учествовали у ускршњим играма које су биле део Etwining пројекта.Кроз игре као што су пронађи јаје, ношења јаја у кашикама, скакање у џаковима носећи јаје, погоди чуњ јајима и др. ученици су уживали и са одушевљењем учествовали у припреми и извођењу игара. Радосни су били што су на овај начин учествовали у пројекту и обележили долазак најродоснијег хришћанског празника.