Упознавање ученика из Чешке са историјом и културом Србије

Упознавање ученика из Чешке са историјом и културом Србије

Упознавање ученика из Чешке са историјом и културом Србије

Након недеље препуне активности, како на редовним, тако и на тимским часовима и радионицама, одлучили смо да пружимо прилику нашим гостима, ученицима и наставницима из Чешке, да упознају историју, обичаје и лепоте нашег краја.

 

У петак 15. септембра, гости из Чешке су се са наставницама Валентином Радевић и Биљаном Милановић упутили ка издвојеном одељењу наше школе у Доброводици. Ученици су до овог села пешачили и на путу до школе упознавали природу и културу Шумадије. Са њима је ишла и група ученика наше школе, те је овај пут од укупно чак 12 километара, протекао у пријатном дружењу.

 

Ученици су посетили школу у Доброводици где су их дочекали ученици са својим учитељем, Миланом Милошевићем. У пријатном разговору на различите теме: школство, српски обичаји, Еразмус активности, сличности и између српског и чешког језика итд. судећи по осмесима ученика, сви су уживали. Додатни угођај је био и дегустација традиционалних српских посластица у овом издвојеном одељењу, којe су се гостима јако допалe.

 

Истог дана у поподневним часовима, наставник математике Петар Пантовић, организовао је за ученике госте наше школе, који су одсели у Крагујевцу, активности у парку ,,Авантура” покрај језера у Шумарицама. Сви ученици су били мотивисани да у парку тестирају своје физичке вештине и упознају још један занимљив крајолик.

 

Субота је била предвиђена за упознавање са историјским значајем Шумарица, те је наставница енглеског језика, Марија Јовић Стевановић, повела госте из Чешке у обилазак овог историјски значајног места, где је објаснила догађаје који су се ту одиграли током Другог светског рата. У наставку дана, ученици су обишли већи део парка, уживали у спортским активностима и присуствовали културно-уметничком догађају у Великом парку, где су имали прилику да виде и наступ фолклора, као и друге традиционалне плесове.