Традиционално обележавање још једног Дана школе и школске славе Светог Саве

Традиционално обележавање још једног Дана школе и школске славе Светог Саве

Традиционално обележавање још једног Дана школе и школске славе Светог Саве

Пред његовим непомичним ликом сваког 27. јануара стојимо и палимо свећу која догорева осам векова уназад. Из године у годину на данашњи дан ми славимо име наше школе, име највећег српског просветитеља Свтог Саве.  Свећа догорева лагано пред иконом, пламен искричаво тиња вековима, остављајући неизбрисив траг постојања Светога Саве у нама и свега онога што нам је оставио у аманет.
Љубав према њему, приче о њему никада нису замрле, па ни данас. Захваљујући ученицима наше школе распрштале су се попут варница као када ветар распрши загасли жар. Приче о Светом Сави на данашњој свечаној академији множиле су се. Летеле су попут белих паперјастих цветова маслчка. Стигле су до најскривенијих делова срца наших званица и поново распламсале пламен у нама, сличан ономе који је он држао у рукама.
На овај начин ми смо се, данас, баш као Свети Сава некад, потрудили да осветилимо путеве свим присутним ученицима, наставницима и драгим госима, идући Савиним стопама. У мирису тамјана, у сваком исказаном стиху и изговореној речи, отпеваној песми наших малих и великих ђака о драгом нам светитељу и чувару нашем Сави, тражили смо мир, продуховљеност и спасење. Чини нам се да смо у томе и успели. Осмеси и озарена лица наших гостију потврда су да смо добро утемељили Савине стопе којима корачамо.
Сваки 27. јануар јесте посебан и надасве надахнут.
Заједничким снагама ученика и наставника успевамо да досегнемо велике успехе. Зато нам је изузетно драго уколико можемо да похвалимо све оне колеге који су се, захваљујући успесима својих ђака, истакли у претходној школској години.
Светосавском повељом, ове године, за учешће на републичким такмичењима из Српског језика, Немачког језика, Биологије и Физичког васпитања награђени су ученици, али и њихови наставници за менторски рад:
Дејана Кањевац која је учествовала на републичком такмичењу из књижевности и њена менторка, наставница српског језика Душица Стојановић.
Милица Марковић добила је награду за учешће на републичком такмичењу из немачког језика, као и њена менторка наставница Снежана Голубовић.
Успехе и учешће на републичком такмичењу из биологије у претходној години имале су чак две ученице, Александра Миковић и Ива Вучковски, захваљујући менторки наставници Лелица Николић.
Спортске успехе нижемо из године у годину. У претходној години посебно смо истакли у стоном тенису и учествовали на државном првенству. За тај успех заслужни су наши ученици: Илија Костадиновић, Јаков Ђорђевић и Алекса Лепојевић. Менторка, која их је подучавала вештинама је наставница физичког Биљана Милановић.
Осим ових награда, истакли смо и посебне награде, које су колеге постигле и оствариле својим залагањем  и радом, како у претходној, тако и у овој години.
Свака образовна установа има посебан Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, који представља и један од најзначајнијих тимова у школи. На челу нашег тима, већ годинама уназад свој посао обавља ревносно и вредно, дајући све од себе Ненад Мркаљ, наставник физичког васпитања, који је добио ову награду.
Креативност и умеће оплемењивања школског простора поседују посебни, баш као што  је  учитељица Жаклина Јевтић. Награду је добила за самоиницијативно и самостално уређење школског ентеријера и сценографије.
Награда за уређење школског простора припала је и Дарку Димитријевићу, наставнику ликовне културе.
У жељи да у у будућа времена која долазе, останемо и будемо здрави и на правом путу, следећи дух нашег светитеља, завршили смо успешно још једну свечану академију.