ПРОЈЕКAT ”ЗДРАВО РАСТИМО”

ПРОЈЕКAT ”ЗДРАВО РАСТИМО”

ПРОЈЕКAT ”ЗДРАВО РАСТИМО”

Oве школске године наша школа је била део пројекта ”Здраво растимо”, чији је основни циљ едукација младих о значају физичке активности и правилној исхрани . Пројекат је започео пријавом наше школе, а затим је професор физичког васпитања Биљана Милановић имала учешће на стручном скупу ”Физичка активност и правилна исхрана у функцији здравља – Здраво растимо”, одржаном 13. 11. 2021. године.

У оквиру пројекта ”Здраво растимо” до реализовали смо следеће активности:

 • Едукација ученика 7. разреда

Едукацију сно започели још у децембру, презентацијом о пројекту и обавестили све ученике, разредне старешине и предметне наставнике. Највише се о здравој храни говорило на часовима физичког васпитања, али и на часовима одељенске заједнице, грађанског васпитања, биологије и у оквиру једносменског рада.

 • Вршњачка едукација

Ученици одељења 7/1, 7/2 и 7/3 одржали су предавања у оквиру вршњачке едукације у одељењима 5/1 и 5/2, као и у појединим одељењима трећих и четвртих разреда наше школе.

 • Школско такмичење у атлетици

Дана 18. марта одржали смо школско такмичење у скоку у вис и скоку у даљ. Такмичило се око 50 ученика, а најбољима су подељене дипломе. Планирано је и такмичење у школском дворишту, када се време пролепша у дисциплинама 60м, бацање кугле и 300м и 600м.

 • Реализација тимског часа

У сарадњи са предметом домаћинство у одељењу 7/1

наставнице физичког васпитања и домаћинства, Биљана Милановић и Анђелка Јанковић са ученицима 7/1 припремиле су занимљив час о здравој исхрани и практичној примени у домаћинству. Час је реализован, 30. марта.

 

 • Едукација ученика 3. рзреда

Ученице одељења 7/1, Теодора Лукић и Анђелија Костић обавили су вршњачку едукацију у одељењима трећих  разреда.

 

 • Едукација ученика 4. разреда

Ученици одељења 7/1, Арсеније Николић, Матеа Динић, Милан Симић и Богдан Богдановић обавили су вршњачку едукацију у одељењима четвртих разреда.

 

 • Едукација ученика у једносменском раду у Бадњевцу

Ученици у Бадњевцу су имали неколико часова едукације у оквиру сарадње се Еразмус пројектом и у оквиру наставе домаћинства, наставнице Марија Михајловић и Анђелка Јанковић су имале занимљиве радионице са нашим ученицима.

 

 • Презентација пројекта ”Здраво растимо на родитељским састанцима

 

 • Креативни радови наших ученика су ушли у конкуренцију најбољих кретивних радова из целе Србије, а рад Анђелине Милорадовић 7/1, рецепт ”Здрава посластица” је освојио 5. место. Креативан рад ученика Александра Радовановића и Анђелије Костић7/1, Књига рецепата здравих посластица под називом ,,Здраво растимо, здраво се сластимо!“, настао је у оквиру дисеминационих активности Еразмус+ пројекта ,,Стварање подстицајне средине за учење“. Ученици су коришћењем 2.0 wеб алата Боок Цреатор груписали маштовите идеје својих другара, ученика седмих разреда,који су послали своје рецепте и направили садржајан кувар здравих посластица.

https://read.bookcreator.com/ZnrlzhOvDLXPaob53pk21C2Yho62/7whticxkQOOt1aYuYZ5BLQ

 • Креативни рад ученика Арсенија Николића, Милана Симића и Матее Динића обрадио је тему здравих стилова живота и налази се на инстаграм страници Здраво растимо.

 

 • На крају, сви ученици седмих разреда су добили мајице ”Здраво растимо”од компаније ”Нестле” – дар спонзора овог пројекта . Надамо се да ће их мајице подсећати на здраве стилове живота и здраве навике које смо се трудили да изградимо код њих.

 

 • Дана 6. јула смо добили обавештење од Савеза за школски спорт Србије да смо у категорији ”Наставничке иновације” освојили 1. место за креативан рад ”Књига рецепата” и награду – блутут звучник.
 • Све ово нам је дало подстрека да се и наредне године поново укључимо у пројекат ”Здраво растимо”