Прва мобилност у Португалу у оквиру Еразмус пројекта ,,Skill by skill up to success”

Прва мобилност у Португалу у оквиру Еразмус пројекта ,,Skill by skill up to success”
У оквиру актуелног Еразмус пројекта ,,Skill by skill up to success” у којем, осим наше школе, учествују и школе из Португала, Пољске, Чешке и са Кипра, Валентина Радевић, наставница математике и Марија Јовић Стевановић, наставница енглеског језика у посети су школи ,,Agrupamento de Escolas General Serpa Pinto de Cinfães“ у месту Цинфаес у Португалу. Пре саме посете школи, наставнице су обишле неколико знаменитости у Порту и упознале се са историјом и културом Португала. Посебно занимљиве су биле чувена библиотека ,,Лело” која је инспирисала серију књига о Харију Потеру, као и Кућа музике, иновативног дизајна и савршене акустике.
Током првог дана посете школи у Цинфаесу, домаћини су љубазно дочекали госте учеснике пројекта. Ова школа учествује у међународним пројектима већ 20 година, са циљем да развије језичке, социјалне и друге вештине ученика, с обзиром на чињеницу да ову школу похађају ученици из 200 села, од којих неки путују и сат времена до школе и живе у руралним и неретко тешким условима живота. Ученици код куће помажу родитељима око домаћинства и узгоја животиња, те је многима Еразмус једина прилика да путују и развијају интеркултуралност. Само прошле године ова школа је имала пет Еразмус пројеката.
Директор школе, који је такође председник Националног удружења директора Португала, Мануел Пераира и координатор Ерасмус пројекта Педро Паишото, пожелели су наставницима добродошлицу, а остали наставници, као и ученици, били су врло расположени за разговор. Наставници су још једном изразили захвалност нашој школи за изузетну срдачност када смо у мају 2023. угостили њихове две колегинице.
Обилазак школе, након симболичне размене традиционалних сувенира, показао је неке сличности и разлике у организацији наставног процеса у школама. Мањи број ученика у разреду и већи број радника у администрацији, укључујући социјалног радника, само су неке од разлика, док су позитиван дух и начин предавања, врло слични. Наставнице Валентина и Марија присуствовале су настави и информисале се о начину рада са ученицима са посебним потребама.
Уследиле су презентације образовног система свих земаља учесница, које су пружиле додатне информације на ову тему, а у наставку дана, учесници су имали прилику да присуствују радионици Александре Карнеиро, са Порто универзитета, на тему емпатије и емоционалне интелигенције.