Посета Сајму образовања и запошљавања у Свилајнцу

Посета Сајму образовања и запошљавања у Свилајнцу

У оквиру активности Тима за професионалну орјентацију посетили смо Сајам образовања и запошљавања у Свилајнцу за све заинтересоване ученике и њихове родитеље у суботу 20. априла 2024. године, у пратњи наставница Анђелке Јанковић и Иване Аранђеловић Томић.

Сајам образовања отворио је председник Свилајнца Предраг Милановић који је објаснио да је дуално образовање једно од стратегија Владе Републике Србије која омогућава деци прилику да кроз школовање савладају послове којима ће се бавити касније у животу. Он је нагласио да Влада у потпуности подржава овај концепт, као и да је у Свилајнцу тренутно отворено 300 радних места. Са жељом да се отвори још радних места и још нових компанија које би креирале различите прилике за ученике у Свилајнцу, председник општине се захвалио присутнима и најавио Габријелу Грујић, директорку Канцеларије за дуално образовање.

У свом обраћању, директорка је објаснила да млади кроз дуално образовање имају прилику да проведу време у компанијама, развију вештине и тимски дух, као и да за време формалног образовања уче кроз рад, а да овакав модел учења посебно стимулише младе људе да раде. Наравно, компаније такође имају бенефит, јер овим путем добијају младе ученике који се прилагођавају потребама одређеног посла од самог старта учења. Њима се кроз целокупно учење развијају вештине и способности, али и критичко мишљење, па самим тим они доприносе развоју компанија тиме што доносе нове идеје.

Све ово значи да ће ученици који заврше дуално образовање, као резултат овог великог труда и рада, имати отворена врата за запошљавање у тим истим компанијама.

Ученицима и родитељима се затим обратио господин Дирк Бантел, директор компаније Vossloh-Schwabe који је испричао како је и он почео свој пут као приправник баш у овој компанији и тако је пронашао своје занимање и инспирацију, а затим и постигао значајан успех и стигао до позиције директора.

Неки од наших ученика, родитеља и наставника имали су прилику да дају изјаве за Вечерње новости, ТВ Прву и ТВ Центар. Сви су изразили позитивно мишљење о посети сајму. Ученици су били веома заинтересовани за посету штандовима компанија и помно су саслушали представнике компанија.