ОПШТИНСКИ НИВО ТАКМИЧЕЊА ,,ПАЖЉИВКОВА СМОТРА“ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНО У БАТОЧИНИ

ОПШТИНСКИ НИВО ТАКМИЧЕЊА ,,ПАЖЉИВКОВА СМОТРА“ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНО У БАТОЧИНИ

ОПШТИНСКИ НИВО ТАКМИЧЕЊА ,,ПАЖЉИВКОВА СМОТРА“ УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАНО У БАТОЧИНИ

Данас је по први пут у нашој општини одржан општински ниво такичења „Пажљивкова смотра“. Пројекат под називом „Пажљивкова смотра“ спроводи Агенција за безбедност саобраћаја у сарадњи са градовима и општинама у Србији. Ове године, у читаву причу укључила се чак 71 локална самоуправа, што је највећи број до сада.

 

Пажљивкова смотра подразумева такмичење о саобраћају, у којем учествују малишани предшколског и основношколског нивоа, ученици првог и другог разреда. Након реализованог школског такмичења, уследио виши ниво такмичења Пажљивкове смотре, треће по реду на нивоу Србије, који је подразумевао и много већу организацију и бољу припремљеност такмичара. Деци су на програму били различити типови игара прилагођени њиховом узрасту.

 

Смотра је организована у Галерији Културног центра „Доситеј Обрадовић“. За организацију саме сценографије и изгледа данашњег простора били су задужени ученици наше школе и њихови учитељи. Захваљујемо се и колегиницама које су биле максимално ангажоване у организацији смотре: Марији Милојевић и Марији Михајловић као модераторима такмичења, Катарини Станковић и Милени Милошевић као представницима Стручног већа разредне наставе и Комисије за превентивни и васпитни рад у области понашања ученика у саобраћају. Жири који је пратио целокупно такмичење радио је у саставу: представника локалне самоуправе – агенције за безбедност саобраћаја Општине Баточина Саше Петровића, представника Полицијске станице у Баточини Јована Милошевића и Божидара Будића и представника вртића и школе Слађане Дукић, Милице Павловић и Драгана Јевтића.

 

Циљ Пажљивкове смотре је да се код деце подигне ниво знања о саобраћају, као и да се деца додатно упознају са правилима безбедног понашања на њима занимљив начин. У томе су им помогли васпитачи и учитељи, као и познати анимирани лик Пажљивко, уз посебно осмишљене материјале, као што су књига „Пажљивкова правила у саобраћају“, бојанка, мобилна апликација, цртани филм и различити саобраћајно-едукативни реквизити.

 

Највише успеха међу децом предшколског узраста имала је Екипа 1, коју су чинила деца из Брзана: Немања Кузмић, Огњен Тракић, Нађа Милојевић и Маријана Јовановић.

 

Најбољи код најмлађих основаца, првака, била је Екипа 3, коју су представљали: Вања Шовић, Маша Јовановић, Алекса Вучићевић и Андрија Радосављевић из Баточине.

 

И код другака је тријумфовала Екипа 3, у чијем саставу су били: Дуња Будић, Миона Милoсављевић, Немања Добричић и Давид Цветковић из Баточине.

 

Локална самоуправа, у сарадњи са Oсновном школом „Свети Сава“, за све учеснике смотре, такмичаре и екипе, обезбедила је вредне награде – дипломе, медаље, сигурносне прслуке и слатке пакете. Најбоље пласиране, тј. победнике смотре, очекује регионално такмичење, које ће бити организовано у периоду од 20. марта до 06. априла 2023. године.

 

У овој масовној манифестацији републичког карактера учествује више хиљада деце ове године. Циљ манифестације је да се унапреди саобраћајно образовање и васпитање, да малишани науче да се понашају на улици, као и да се смањи број деце која страдају у саобраћају.

Сигурни смо да смо заједничким снагама у томе и успели! Знање и тимски дух однели су победу, а забава на данашњем такмичењу остаће урезана свима нама у сећању.

 

У жељном ишчекивању наредне Пажљивкове смотре, поздравили смо се са малишанима, а посебан поздрав упутио им је и сам Пажљивко, пославши им писмо, које је на крају смотре и прочитано.