Обука за Функционално основно образовање одраслих

Обука за Функционално основно образовање одраслих

Обука за Функционално основно образовање одраслих

Основно образовање одраслих је конципирано и остварује се у Основној школи „Свети Сава“ Баточина од 2012. године по моделу основног образовања одраслих, који у систем образовања враћа особе старије од 15 година.

У циљу постизања што бољих резултата у овој области и у циљу међусобне сарадње, наша школа је у периоду  од 7. до 9. марта 2023. године, била домаћин обуке под називом „ Обука наставника за реализацију програма функционалног основног образовања одраслих – Модул 1. Основне андрагошке вештине“. Организатор обуке је Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета у Београду у сарадњи са Министарством просвете.

Сви учесници програма су се  на овој обуци упознали са основном концепцијом ФООО, а која се тиче првенствено програма обуке, разликима у учењу и образовању деце и одраслих, различитим стиловима учења, применама метода и техника у образовању одраслих. Првог дана обуке у раду је учествовала и Мирјана Милановић, руководилац одељења за образовање одраслих у Министарству просвете. Један део обуке био је радионичарског типа где су наставници у тимовима размењивали своја искуства и заједничким снагама креирали примере добре праксе у функционалном основном образовању одраслих.

Уз врхунске предаваче др Зорицу Милошевић, доцента на одељењу за андрагогију и педагогију Филозофског факултета у Београду и Марију Црнојевић, дипломирани психолог и мастер андаргог, стручни сарадник у фармацеутско – физиотерапеутској школи у Београду, сви учесници обуке, гости из Крушевца, Параћина, Свилајнца, Аранђеловца, Сирче, Крагујевца, као и наставници наше школе, су стекли знање, вештине, као и корисне савете, који ће им свакако много значити и који ће применити у раду са полазницима, али такође и у свакодневном раду са ученицима.

Семинар је протекао у пријатној и радној атмосфери, тимском духу и заједништву, тако да се надамо да смо оправдали указано нам поверење и да смо били добри домаћини нашим драгим колегама.