Обележавање Међународног дана девојчица у ИКТ сектору

Обележавање Међународног дана девојчица у ИКТ сектору

Основна школа ,,Свети Сава” је и у овој школској години учествовала у обележавању Међународног дана девојчица у ИKТ сектору, организованом од стране Удружења пословних жена Србије. Тим поводом организован је и велики број активности, уз приуство великог броја учесника, школа и компанија, ученица завршних разреда основне школе, наставника, предузетница и менаџерки. Све се одвијало уз подршку Владе РС, подршку институција и организација и њихових представница које су учествовале у раду комисије и компанија спонзора.

Међународни Дан девојчица у ИКТ-у је установљен на нивоу УН-а и обележава се од 2001. године, сваког последњег четвртка у априлу. Циљ је да се девојчице оснаже да бирају занимања у области информационо-комуникационих технологија и да не подлежу стереотипима о искључиво мушким или женским пословима.

Обележавање Дана девојчица састоји се од две активности:
– посете девојчица успешним компанијама и разговор са женама менаџеркама,

-такмичење у изради видео радова „Ухвати идеју“ у коме је задатак да ученице осмисле један предузетнички пројекат и представе га видео клипом.

Ове године, представнице наше школе биле су ученице седмог и осмог разреда, Емилија Тодоровић и Ивана Митић. Оне су осмислиле пројекат који се односио на промовисање здравог живота и здравих навика, као што је конзумирање здраве исхране. Назив тима гласио је ,,Школски нутриционисти“, а назив рада ,,Пано здравог живота“.

Видео је настао као резултат истраживачког рада који су ученице спровеле током периода пандемије вируса КОВИД 19. Циљ истраживачког рада био је да се ученицима из школе скрене пажња на све оно што је потребно за здрав развој и раст. У исхрани деце углавном изостају здраве намирнице и здраве навике, те је важност реализације ове идеје утолико значајнија.

На ,,Паноу здравог живота“ могу се видети савети и препоруке који нам омогућавају да наш организам функционише нормално. Ученице су се потрудиле да представе савете о здравој исхрани, витаминима и намирницама које их садрже, затим, различите рецепте за здрав доручак, ручак, вечеру и ужину. На паноу је постављен и линк са БМИ калкулатором, који ће помоћи око регулације телесне тежине. Представиле су и кардио и фитнес тренинге и друге идеје за физичке активности. Постављене су и информације о уносу течности у току дана, као и намирнице које треба узимати више или мање у зависности од годишњих доба.

Све савете и препоруке ученице су сакупљале од различитих стручњака из области здравља, као што су: нутриционисти, педијатри, фитнес тренери, наставници биологије и физичког васпитања.

,,Пано здравог живота“ можете погледати на ледећем линку: http://linoit.com/users/ivanamitic01/canvases/%C5%A0kolski%20nutricionisti

О овом догађају спремљен је и мини филм. Интегрална верзија филма налази се на YоуТuбе каналу Дан девојчица: https://www.youtube.com/watch?v=-VGtR7IRWHM&t=440s4

Све детаље о манифестацији можете прочитати на wеб сајту Удружења пословних жена Србије: http://poslovnezene.org.rs/2021/05/sve-o-danu-devojcica-u-ikt-sektoru-2021/.

Радујемо се што ћемо и наредне године учествовати у у оквиру овог пројекта и што ћемо бити у могућности да представимо идеј и интересовања нших ученика на овај начин.