Обележавање међународног дана девојчица у ИКТ-у Посета Народној скупштини и компанији ,,Микроелектроника”

Обележавање међународног дана девојчица у ИКТ-у Посета Народној скупштини и компанији ,,Микроелектроника”

Дана, 25. априла 2024. године 18 ученица 7. и 8. разреда  наше школе  имале су прилику  да, у пратњи својих наставница, Јелена Милојевић, Иване Ђуричковић и Иване Аранђеловић Томић, посете Народну скупштину и да присуствују додели награда и пригодном програму који је организовало Удружење пословних жена. Такође, посетиле су  и компанију  Микроелектроника која производи читав низ развојних алата Time – saving, односно алата који штеде време. Компанија је посвећена креирању хардверских и софтверских производа који помажу инжењерима да брзо обаве своје  послове. Оно што је фасцинантно јесте да свакодневно компанија произведе један нов хардверски производ.

Повод за ову активност било је обележавање Међународог  Дана  девојчица у ИКТ сектору који је  установљен на нивоу Уједињених нација и обележава се сваког четвртог четвртка у априлу од 2001. године.

Дан девојчица у ИКТ-у има за циљ да девојчице оснажи приликом одабира будућих професија, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересовањима и талентима. Већ пет година заредом ученице наше школе учествују у  такмичењу за најбољи видео рад „Ухвати идеју“. Ове године у такмичењу су учествовала чак три тима из наше школе. Прву екипу под називом GO GAME чине: Даница Јовановић, Сара Милошевић и Марија Величковић. Њихова идеја је била друштвена игра под називом ,,Wonder Woman”, која промовише успешне жене у свим сферама. Другу екипу под називом CYBERSAFETY чине: Емилија Јевтић, Теодора Симоновић и Милица Димитријевић. Њихова идеја односи се на подизање свести људи о опасностима које вребају на интернету и о безбедности људи на интернету и носи назив ,,Живот у виртуелној стварности”. Трећу екипу под називом WAY TO PLAY  чине: Теодора Стојановић, Софија Митић и Николина Милутиновић. Њихова идеја је друштвена игра по називом ,,Hyperrace”, намењена инклузивној деци и деци нижих разреда основне школе. Веома је слична игри ,,Не љути се човече, с тим што има картице са питањима и изазовима.

Посета компанији ,,Микроелектроника” је оставила посебан утисак на девојчице. Од жена запослених на различитим позицијама у компанији, чули су интересантне приче везане њихово школовање, избор будућег занимања, као и за њихов каријерни пут и подстакле су их да размишљају о каријери у ИКТ сектору. Запослени су били расположени да одговоре на сва питања наших ученица. Затим, наше ученице су им  приказале своје идеје којима су учествовале на Међународном дану двојчица, као и идеју са којом су освојили прву награду на Upshift радионици- Достигнућа младих у Србији и УНИЦЕФ-а уз подршку Краљевине Шведске. Тема пројекта је била Проналажење решења за проблеме аерозагађења у локалној заједници. На крају смо имале прилику да обиђемо неке од сектора у компанији и да се дружимо са запосленима.

У оквиру панела одржаног у Народној скупштини и у непосредном дружењу са женама запосленим у Микроелектроници, ученице су могле да чују много корисних савета и искустава који ће им сигурно помоћи да лакше изаберу своје будуће занимање.