Обележавање Европског дана језика, кроз вишедневне активности, у ОШ ,,Свети Сава” Баточина

Обележавање Европског дана језика, кроз вишедневне активности, у ОШ ,,Свети Сава” Баточина

Обележавање Европског дана језика, кроз вишедневне активности, у ОШ ,,Свети Сава” Баточина

Обележавање Европског дана језика је у нашој школи одавно постала традиција. Наставници страних језика али и осталих предмета улажу напоре да се овај посебан дан сваке године организује на другачији и занимљивији начин. Трудимо се да кроз активности које ученици осмишљавају са својим наставницима што боље осликамо језичку разноликост Европе.

Ученици старијих разреда су успешно завршили добијене истраживачке задатке чији се крајњи резултат види у холу школе. Ученици шестог и седмог разреда су урадили постере на којима су представили европске земље уз помоћ најважнијих симбола, а велики број ученика петог и шестог разреда је узео учешћа у изради макета знаменитости европског континента.

Ученица 7/2, Даница Јовановић је направила  презентацију о занимљивостима европских земаља која је била приказана у холу школе, тако да су и ученици и наставници добили прилику да науче нешто ново.

Ученици старијих разреда су у говорним облачићима исписали  поздравне поруке на различитим европским језицима, а чланови Ђачког парламента су направили  заставе европских земаља са поздравним порукама.

Све наведене активности су послужиле само као припрема и увод за читаву недељу која је била посвећена важности развијања љубави према учењу страних језика.

У понедељак, 26. септембра, у фискултурној сали наше школе организована је приредба на чијем су осмишљавању напорно али са уживањем радили и ученици и наставници. Присутни гледаоци су још једном имали прилику да присуствују шароликом програму. Уживали смо у дивном казивању стихова песме „Лорелај“ на немачком језику ученице осмог разреда Емине Благојевић, а ученице шестог разреда Дуња Цалић и Ирена Радевић су нам показале универзалну лепоту поезије кроз песму Мирослава Антића на српском и енглеском језику. Да ни најмлађи не заостају када је у питању вештина рецитовања видели смо у рецитацији ученика Луке Маринковића који нам се представио рецитацијом Head up, head down. Ученици нижих разреда из матичне школе у Баточини али и из свих издвојених одељења су нас развеселили кореографијама уз ритмичне мелодије популарних песама. Одељење 4/2 је на интерантан начин извело песму Dandelions. Ученици петог разреда из Брзана су нас забавили песмом The worm that wouldn`t wiggle, a најмлађи ученици из Доброводице и Брзана су се представили песмом  All of me. Публика је уживала уз песме Dance monkey и Goodbye ученика нижих разреда из Солила, Жировнице и Бадњевца. Имали смо прилику и да уживамо у дивном гласу ученице шестог разреда Петре Митровић и ученица четвртог разреда Лене Милојевић и Јане Васић које је пратила кореографија ученика одељења 4/1. Ученик одељења 6/2  Сава Поповић и ученица 4/1 Дуња Елез су нас задивили својим талентом у извођењу композиција на клавиру, а на крају приредбе смо сви могли да заиграмо уз неодољиву плесну тачку најмлађих ученика наше школе.

У уторак, 27. септембра, за све петаке наше школе одржан је тимски час географије, историје, енглеског и немачког језика. Кроз низ интересантних активности  могло се видети колико је једноставно осмислити час међупредметним повезивањем и колико се за само 45 минута може научити на занимљив начин.

У среду, 28. септембра, одржан је посебан час допунске наставе енглеског језика на коме су били заступљени садржаји за које је анализом резултата иницијалног процењивања утврђено да су их ученици најслабије савладали. Допунска настава је нешто на шта су ученици наше школе навикли али овај час је био посебан по томе што га нису водили наставници већ ученици. На овај начин су се сви ученици  уверили колико је вршњачко учење важно и корисно како за оне који уче тако и за оне који подучавају.

У четвртак, 29. септембра, наставници наше школе су имали прилику да за један школски час, који су осмислили ученици осмог разреда, Луција Петровић, Емина Благојевић, Татјана Мирковић, Страхиња Павловић и Никола Крстић замене улоге са ученицима и да се подсете како је то седети у школској клупи.

У петак, 30. септембра, ученик одељења 6/1, Душан Дукић, који наставу биологије и енглеског језика прати по ИОП-у 3 припремио је предавање за наставнике и ученике чланове Вршњачког тима и Ученичког парламента наше школе на коме су сви који су присуствовали имали прилику да обнове своје знање али и да науче нешто ново.

Све активности које су организоване у матичној школи биле су заступљене и у издвојеним одељењима.

Овогодишње обележавање Европског дана језика у нашој школи  је показало креативност и марљивост наших ученика који су били спремни да своје знање и таленте поделе са другима.