Недеља сећања и заједништва – Садња кестена у двориштима школа

Недеља сећања и заједништва – Садња кестена у двориштима школа

У оквиру тематске Недеље сећања и заједништва, ОШ „Свети Сава“ је организовала садњу дрвећа кестена у дворишту матичне школе и свим двориштима издвојених школа на територији општине Баточина. У садњи дрвећа су учествовали ученици нижих и виших разреда са својим учитељима, наставницима биологије и обогаћеног једносменског рада. Саднице кестена су донација Јавног предузећа ,,Србијашуме” Крагујевац и овим путем им се захваљујемо што су учествовали у акцији ,,Посади дрво и сећај се невиних”.

Ова акција има за циљ да обогати зеленило наше школе, да унапреди биолошку разноврсност, као и да креира пријатно окружење за нашу заједницу. Такође, ова иницијатива је јако важна због подизања свести код деце о важности наше околине, јер ће кроз бригу о том дрвећу имати прилику да развијају емпатију како према самом дрвећу, тако и према свему што их окружује.

Реализација:

Садња дрвећа кестена одржана је данас, 10. маја 2024. године, у присуству ученика, наставног особља и представника управе школе.

Први корак у реализацији акције била је припрема терена за садњу дрвећа. Ово укључује процену оптималног распореда дрвећа и припрему земљишта. У овом кораку ученицима су помогли домари који су били подршка ученицима током целе садње. Након тога, ученици су започели садњу дрвећа кестена на одабраним локацијама на територији школе. У процесу садње, наставници и учитељи су давали упутства о правилном манипулисању садницама и осигурали да све буде изведено у складу са најбољим праксама.

Нега нових стабала такође је од суштинског значаја. Ученици су обавештени о методама за добру заштиту и одржавање садница кестена, укључујући редовно заливање, уклањање плеве и пратеће гајење. У наредном периоду ученици ће заједно са помоћним особљем и наставницима бринути о садницама.

Садња дрвећа кестена у школи била је успешна и значајна акција. Ова иницијатива не само што доприноси естетској вредности нашег школског дворишта, већ и подстиче свест о заштити животне средине и бригу о другима међу нашим ученицима.