Наши пријатељи

Основна школа „Крум Тошев“ Северна Македонија

Као школа са дугом традицијом, дугом 165 година, трудимо се да развијамо сарадњу са школама у иностранству. Успостављањем сарадње са регионалним и интернационалним школама пратимо међународне моделе наставног процеса у циљу развијања европског система образовања.

У жељи да постанемо савремена школа, која се непрекидно унапређује и усавршава, пратећи модерне образовне трендове, остварујемо сарадњу са школама из окружења.

Сматрајући да су интернационалне вредности и размена искуства у процесу образовања и васпитања од непроцењиве важности, у досадашњем раду постигли смо то кроз остварену међународну сарадњу са Основном школом „Крум Тошев“ из Македоније, 2015. године.

Сарадња са ОШ „Крум Тошев“ из Скопља заснована је на ученичким разменама, организацији посета и гостовања, летњих школа, па и међународних пројеката.

Протокол о сарадњи двеју школа потписан је 2015. године у Скопљу. Пројекат о сарадњи проистекао је из личних потреба наше школе, на основу дугогодишње сарадње између Републике Србије и Северне Македоније. На тај начин потписана је и дугорочна пријатељска веза заснована на размени искустава, што је и заједнички циљ обе образовноваспитне установе.

Међусобна размена искустава и реализација заједничких пројеката утичу на трајно чување веза ученика и професора двеју школа. Остварени су и реални сусрети ученика и наставника наше школе и пријатељске школе 2015. године, гостовањима у Баточини, затим и у Скопљу.

Циљ таквих активности био је да се ученици међусобно упознају, да упознају једни друге са традицијом и културом своје земље. У погледу будућности очекује се и реализација заједничких едукацијских програма, пројеката и наставак размене искустава у досадашњем пријатељству. У жељи да се пријатељство настави и у будућем периоду, ученицима свакодневно истичемо важност пријатељства и остављамо нараштајима у аманет да га чувају.

Основна школа „Крсто Ивековић“ Хрватска

Основна школа се 1970. године побратимила са Основном школом „Крсто Ивековић“ из Клањца, у близини Госпића. Уговор о братимљењу потписао је тадашњи директор школе Пантелија Тодоровић. На дан отварања нове школске зграде, 1973. године, делегација наставника и ученика Основне школе из Клањца била је гост у нашем месту. Школе су се редовно посећивале и успешно су сарађивале.

Сваког 14. октобра, када се прослављао Дан школе, долазила је у госте делегације из Клањца састављена од ученика и наставника побратимске школе. Наша школа је посету узвраћала сваког маја, када је био Дан школе у Клањцу. Сарадња две школе је трајала до деведесетих година. Нажалост, прекинута је због ратних дешавања у Хрватској, која су оставила за последицу нарушавање односа између школа.