Наставнице из Португалије у посети нашој школи

Наставнице из Португалије у посети нашој школи

Наставнице из Португалије у посети нашој школи

Добар глас се далеко чује! О успесима наших ученика и запослених чуле су и колеге из школе ‘Agrupamento de Escolas General Serpa Pinto, Cinfães’ у Португалији, те су наставнице из ове школе изразиле жељу да посматрају наставу у нашој школи од 8. до 12. маја 2023. године. Сарадња је настала у Пољској, где је наставница енглеског језика, Марија Јовић Стевановић, успоставила контакт са овом и школама уз других држава Европе.

Maria Alice Cardoso, наставница енглеског језика и Elisabete Barbosa, наставница португалског и француског језика, стигле су у Крагујевац у недељу и том приликом са наставницом енглеског језика, Маријом, обишле Шумарице и сазнале пуно о историјским догађајима и споменицима, везаним за Други светски рат.

Гошће су у понедељак, 08. маја, обишле матичну школу и изразиле велико задовољство представљеним пројектима и организацијом наставе и самог простора, упознале запослене и постављале пуно питања о организацији наставе, али делиле и властита искуства на ову тему.

Касније су посетиле час немачког језика, организованог као Клуб љубитеља немачког језика. Час су одржале наставнице Снежана Голубовић и Сара Милановић и на њему су комбиновале различите ИКТ методе, а на тему правила понашања у библиотеци. Ученици су били мотивисани, а гошћама је час симултано преводила ученица Луција Петровић, што ће бити пракса и наредних дана, да ученици користе своје језичке вештине и буду у улози преводиоца.

У оквиру активности посматрања на послу, наше гошће из Португалије су затим посетиле час физичког и здравственог васпитања наставника Биљане Милановић и Ненада Мркаља на тему атлетике, са акцентом на полигон спретности и штафетне игре, а ученици петог и осмог разреда били су изузетно такмичарски настројени.

Завршна активност за први дан посете била је посета Бора лавиринту, где је наставница српског језика и књижевности, Марија Михајловић, говорила о едукативним активностима које се од скоро спроводе у оквиру лавиринта и куће хобита. Јелена Милојевић, наставница историје, говорила је о историји Баточине са околином, а ученици виших разреда су били преводиоци. Oвом приликом желимо да се захвалимо љубазним домаћинима Бора лавиринта на топлој добродошлици и садржајној посети.

За наредне дане, планиран је велики број активности, како у матичној школи, тако и у издвојеним одељењима. Директорка школе и сви запослени учинили су да се колегинице из Португалије осете добродошло. Приметна је била и повећана мотивација ученика да са њима комуницирају на енглеском језику, а у плану су и заједнички eTwinning пројекти двеју школа.