Материјал предметне наставе

Home / Материјал предметне наставе

На часу Домаћинства (СНА)

У жељи да се  у  нашој школи што више приближе, промовишу  и учине ученицима занимљивим , часови Слободних наставних  активности , конкретно предмета  Домаћинство, наставница Анђелка Јанковић је у петак 3.03.2023. године са ученицима одељења 7/5, одржала час  у просторијама радионице жена из Општинског удружења „ Златне руке“. Ученицу су на часовима домаћинства имали прилике да уче о врстама материјала, врстама тканине и врстама ткања, а сада и уз помоћ чланице удружења Косовке Милутиновић,  и да примене своје знање на практичан начин.

Наиме, у просторијама удружења налази се и неколико разбоја, па је ученицима поред предавања о ткању , показан и поступак израде и производње тканине, преплитањем предива.

На тај начин смо спојили модеран и традициналан начин израде предива и ткања, а ученици су могли да виде и  ручне разбоје, који су израђени од дрвета и користе се углавном у домаћој радиности. Ученицима је посебано било занимљиво да погледају који се  све то одевни предмети могу  израдити на овај начин, а занимало их је и колико сам процес израде траје.

Такође, имали су прилику и да погледају делове народне ношње, јелек, кошуље,  шалове, капе, чарапе, који су  рађени ручно, а Косовка Милутиновић им је објаснила и како се одвија сам процес плетања ручних радова, од момента добијања вуне, преко предења, бојења и различитих поступака  и техника плетања, као и коришћење различитих врста игала за рад. Подсетили смо се и колико је битна народна традиција и чување и поштавање ручних радова наших бака и мама.

Био је ово један веома занимљив час, а ученици су показали и интересовање да на неком од наредних часова и практично примене научено знање о врстама материјала и изради одевних предмета.

Oбележавањe Светског дана хране – 16. октобар

Прави правцати кувар

Извор: Институт за јавно здравље Војводинe

Правилна исхрана

Извор: Институт за јавно здравље Војводинe

Препоруке у исхрани

Извор: Институт за јавно здравље Војводинe

 

 

Емитовани часови на РТС-у 2 – ПЕТИ разред основне школе

Емитовани часови на РТС-у 3 – ШЕСТИ разред основне школе

Емитовани часови на РТС-у 3 – СЕДМИ разред основне школе

Емитовани часови на РТС-у 3 – ОСМИ разред основне школе