Крагујевачки октобар – 19. и 20. октобар

Крагујевачки октобар – 19. и 20. октобар

Крагујевачки октобар – 19. и 20. октобар

Октобар је. У октобру већ почињу да свићу она мрачна јутра. Ноћ је често сама и хладна. Наизглед, октобар је десети месец у години и није ништа посебно. Али, ни сваки октобар није исти. У октобру често пада киша, она јесења, која те занесе и носи у неку прошлост далеку. Сваки октобар нас подсећа и враћа на исто, на исту ону прошлост која се догодила пре равно 80 година. За нас Србе октобар је месец страдања и месец проливене крви недужног народа.
Стрељање у Крагујевцу 21. октобра 1941. године представља један од највећих злочина немачке војске у II светском рату. Иако је те јесени у Србији било више случајева масовне одмазде над недужним становништвом, стрељање у Крагујевцу уздигло се до симбола свих тих страдања: начином извршења, делимично структуром стрељаних, реакцијом у јавности за време рата и односом према овој трагедији после рата, све до данашњих дана.
Повод за стрељање били су немачки губици које су они имали 16. октобра у борби са четницима и партизанима на путу Крагујевац- Горњи Милановац. У овој борби било је мртвих на свим странама, а Немци су имали 10 мртвих и 26 рањених.
Стрељања су трајала три дана, 19, 20. и 21. октобра 1941. године.