Кијево

ОШ ,,Свети Сава” – Издвојено одељење у Кијеву

Као и већина села у данашњој баточинској општини, и мештани села Кијева слали су своје ђаке у манастир Грнчарицу, све до њеног укидања 1870. године. Кијевци су 1891. године затражили посебну школу и предлог плана зграде послали на одобрење. Међутим, овакву одлуку нису подржали Доброводичани, који су слали децу у баточинску школу. У то време, Кијево и Доброводица чинили су заједничку општину, све до 1890. године.

Кијевци нису могли да подигну зграду за нову школу, већ су купили кафану Миладина Милојевића. Након поправки, комисија је 19. августа 1892. дозволила коришћење ове зграде. Школа је почела да ради 1. септембра 1892. године. Нова школска зграда подигнута је тек 1932. године.

Данас, школа у Кијеву јесте издвојено одељење матичне Основне школе “Свети Сава” у Баточини. Школа има две учионице, собу за предшколце и стан за учитеља. У школском дворишту налази се још једна зграда у којој је кухиња са трпезаријом и помоћне просторије за одлагање огрева. У дворишту се налази око 320 садница са 30 различитих врста дрвећа. Поплочане стазе воде до клупа, које су окружене различитим врстама баштенског цвећа. Мало даље је кутак са клацкалицом, тобоганом и вртешком. Иза школе је асфалтно игралиште за мале спортове.