Играмо се и учимо, са Теслом се дружимо

Играмо се и учимо, са Теслом се дружимо

Играмо се и учимо, са Теслом се дружимо

Уз подршку Министарства просвете Републике Србије и компаније Pertini Toys започета је реализација пилог пројекта ,,Играмо се и учимо, са Теслом се дружимо“, a све поводом 2023. године која је проглашена као година Николе Тесле од стране Министарства просвете Републике Србије.

Циљ пројекта је развијање међупредметних компетенција ученика и јачање професионалних компетенција наставника за примену тематског приступа настави и учењу.

Пројекат је био намењен ученицима четвртог разреда и реализовао се у 85 основних школа на територији Републике Србије.

Из школске управе шумадијског округа учествовало је пет школа, које су одабране за реализацију овог пројекта.

У активностима је учествовало 335 ученика и 27 учитеља.

Школе које су реализовале пројекат су:

ОШ ,,Милутин и Драгиња Тодоровић“ из Крагујевца,

ОШ ,,Илија Гарашанин“ из Аранђеловца,

ОШ ,,Живко Томић“ из Доње Шаторње,

ОШ ,,Светозар Марковић“ из Лапова и

ОШ ,, Свети Сава“ из Баточине.

Након спроведених тематских и пројектних активности, ученици ових школа су се 16. маја 2023. године, у ОШ „Свети Сава“ у Баточини такмичили у квизу знања, колико добро познају живот, дело и рад Николе Тесле, које је и уједно и било окружни ниво такмичења. Такмичило се 5 екипа, са по 5 ученика, који су одабрани као најуспешнији у претходно реализованим активностима у својим школама.

Квиз је протекао у неизвесној борби и до последњег питања није се знао победник.

Прво место у квизу знања је освојила екипа ОШ ,,Илија Гарашанин“ из Аранђеловца, друга је била екипа ученика ОШ ,,Милутин и Драгиња Тодоровић“ из Крагујевца, а треће место екипа ученика ОШ,,Живко Томић“  из Доње Шаторње, док су екипе ОШ ,,Свети Сава“ из Баточине и ,,Светозар Марковић“ из Лапова поделиле четврто место.

Квиз је показао да сви ученици поседују изузетно знање, тимски и такмичарски дух.

Сви ученици су добили дипломе за освојена места, као и за учешће у квизу знања, док је победничка екипа из Аранђеловца добила пехар, а ученици су награђени књигом ,,Моји изуми“ Николе Тесле. Победничка екипа представљаће школску управу шумадијског округа на финалном такмичењу.

Такмичење је пратио и стручни жири и то у следећем саставу:  испред Школске управе Крагујевац, просветна саветница Маја Марковић, професорка ,,Прве техничке школе“ у Крагујевцу Јасминка Воштинић и професорка Средње школе „Никола Тесла“ из Баточине Маријана Цветковић.