Жировница

ОШ ,,Свети Сава”- Издвојено одељење у Жировници

Жировница је до 1870. године своју децу слала у грнчаричку основну школу, која је била при истоименом манастиру у селу Прњавору. Када је она престала да ради, мештани Жировнице морали су да шаљу децу у Ботуње. Због даљине, Жировничани су одлучили да отворе своју школу. Тим поводом, 6. марта 1871. године обратили су се Министарству просвете. Окружни начелник у Крагујевцу известио је Министарство просвете да у Жировници нема много ђака и да деца могу да похађају ботуњску школу, отворену годину дана раније. Међутим, из истог разлога, пропао је и други покушај да Жировница добије своју школу.

Ипак су Жировничани били упорни у својој намери и 8. јуна 1893. године, обавестили су Министарство просвете да је за школу у селу направљена лепа зграда, од тврдог материјала, уз молбу да је неопходан учитељ. Након што је урађена поправка, коју је тражила комисија, школа је била спремна за школску 1893/94. годину. Број ђака се временом повећавао, те је отворена и друга учионица. Године 1902. било је осамдесет пет ђака, а од тог броја, тринаест из Доброводице и Прњавора. Због сиромаштва села, одлучено је да се, поново, врати рад у једној учионици, а петнаест ђака, који су били вишак, послато је у ботуњску школу.

Многи учитељи прошли су кроз ову школу. Смењивале су се генерације и генерације ђака, док је школска зграда, временом, пропадала и оронула. Дошло се на идеју да се зграда школе реновира. Реновирање је почело 1991. године и трајало је две године. Настава се изводила у просторијама тадашњег Спортског клуба. Школске 1993/94. године, кренуло се са похађањем наставе у новој школи. Школа је кроз историју мењала и свој назив. Најпре, била је Основна школа „Нада Наумовић“ ​, припадала је матичној школи у Бадњевцу. Затим, ОШ „14. октобар“, одељење матичне школе у Баточини. Данас, школа носи име Основна школа „Свети Сава“ и већ годинама ради као издвојено одељење Основне школе „Свети Сава“ у Баточини.

Школа у Жировници, по броју деце, од првог до четвртог разреда је на трећем месту, након матичне школе у Баточини и издвојеног одељења осмогодишње школе у Бадњевцу. Из године у годину, број ђака у овој сеоској школи расте, на радост свих, како мештана, тако и запослених.