Еразмус пројекат – четврти дан

Еразмус пројекат – четврти дан

Еразмус пројекат – четврти дан

Четвртог дана посете нашој школи, наставнице из Португалије, у оквиру међународног Еразмус пројекта, имале су прилику да виде бројне активности.

Првог часа посетиле су час енглеског језика, наставнице Марије Јовић Стевановић у осмом разреду, на којем је кроз дискусију на тему онлајн игара код ученика развијано критичко мишљење, као и језичка вештина говора, а у дискусију су се укључиле и наставнице гошће.

Другог часа, гошће су присуствовале необичном часу допунске наставе из енглеског језика, наставница Наташе Васић и Иване Томић Аранђеловић, где су ученици напредног ниво постигнућа помагали ученицима који имају потешкоћа у савладавању одређеног градива. Час је био заснован на вршњачком учењу, ученици су сами креирали презентације, а занимљив сегмент часа било је и учење на грешкама, што се нарочито допало наставницама које су посетиле час.

Трећег часа, наставнице из Португалије су заједно са ученицима петог разреда и наставницом српског језика Иваном Ђуричковић, отпловили у свет бајки и то оних које су ученици тог одељења сами написали. Сваки ученик је био костимиран, представио је себе и назив своје бајке, а час је био обогаћен и музиком, коју је изводио ученик на гитари, као и кореографијом ученицa тог одељења. На часу је приказана и едукативна игрица којом се додатно обнавља научено градиво, гошће су послужене и домаћим соком са ,,аждајиног извора”, што се уклопило у тему часа, а као успомену су, осим иновативних метода употребљених на часу, понеле и превод победничке бајке, одштампан на пригодном рустичном папиру.

У наставку дана, наставнице Анђелка Јанковић и Јелена Милојевић су са својим ученицима приказале изузетно креативну представу ,,Побуна у библиотеци”, где се јунаци бајки буне против несавесних читалаца који их уништавају. Глума ученика одушевила је наставнице Елис и Елизабет, које су захваљујући томе што је наставница Наташа Васић превела текст на енглески језик, у потпуности могле да испрате ову активност.

Тог дана смо имали прилику да угостимо и наставнике, ученике и родитеље из основне школе ,,Мирослав Букумировић Букум” из Шетоња. Њихови ученици су извели представу ,,Покондирена тиква”. Глума и костими били су на завидном нивоу и осим гошћи из Португалије и ученици и родитељи наше школе су уживали у овом догађају, сарадњи двеју школа на пољу глуме. Након представа, наставници гостујуће школе изразили су жељу да сазнају више о нашим успешним Еразмус пројектима, па смо их информисали на ту тему.

Као дезерт, тог дана, организована је манифестација ,,Мај месец математике” од стране стручног већа математике и информатике. У њој су учествовали сви ученици од петог до осмог разреда. Старији ученици су били у улози едукатора и домаћини осталим другарима. Они су, у сарадњи са наставницом  математике Валентином Радевић, кроз пројектне задатке направили план одржавања овог догађаја који је замишљен као сајам игара. За сваку од игара (Папирни бродићи, Шах, Танграм,  Домине, Игра меморије, Игра коцком, Бацање авиончића, НТЦ шифре и математичке мозгалице, Школице, Слагалица, Escape room, игре на Микробиту, Kahoot квиз) ученици су припремили презентације и паное који су истицали занимљивости као и правила за играње. Свако од учесника је добио поклон лењир, а завршница је била Кахоот квиз на коме су учесници показали познавање свих игара и за то су награђени адекватним друштвеним играма. Мало је рећи да су наставнице гошће биле фасциниране овим активностима, а ученици преводиоци су их водили кроз ову авантуру.

У поподневним сатима, наставнице из Португалије су у друштву неколико наставника наше школе, а у организацији директорке Снежане Ђорђевић, посетиле Опленац и сазнале више о историји Србије, њеним владарима и бурној историји, а нешто касније је приређено и рођенданско изненађење наставници Елизабет, којој је то био први рођендан који није славила са својом породицом и која је била врло дирнута нашом пажњом.