Европски дан језика и завршетак међународног Еразмус програма са ученицима из Чешке

Европски дан језика и завршетак међународног Еразмус програма са ученицима из Чешке

Европски дан језика и завршетак међународног Еразмус програма са ученицима из Чешке

Последњег дана боравка ученика из Чешке у нашој школи обележило је неколико активности. Ученици наше и чешке школе су најпре учествовали у Кахут квизу, који је организовала наставница Валентина Радевић где су имали прилику да покажу своје знање о Србији и Чешкој. Ученици су били изузетно такмичарски настројени, а атмосфера на квизу је била позитивна и пријатељска.

 

У наставку дана, нашу школу је посетила и делегација из Пољске међу којима су били директорка школе у Пољској, заменица градоначелника и шеф градске страже, који су обишли школу у пратњи директорке др Снежане Ђорђевић, присуствовали презентацији школе и наше државе у организацији наставнице Јелене Милојевић и упознали наше гошће, наставнице из Чешке. Гости из Пољске изразили су велику заинтересованост за Еразмус пројекте у којима учествује наша школа и разговарали на ту тему са наставницом Маријом Јовић Стевановић, са циљем будуће сарадње двеју школа.

 

У поподневним часовима истог дана, 21. септембра 2023. године у матичној школи у Баточини обележен је Eвропски дан  језика. Обележавање Дана језика постала је традиција наше школе, а наставнице страних језика Снежана Голубовић, Сара Милановић, Јелена Грбовић, Наташа Васић, Ивана Аранђеловић Томић, Маја Лакетић и Марија Јовић Стевановић су у сарадњи са ученицима и ове године желеле да тај дан обележе песмама на српском и страним језицима. Организовано је такмичење на ком су учествовали ученици и ученице од петог до осмог разреда. У ревијалном делу наступиле су ученице нижих разреда, Дуња Батос и Лена Милисављевић, које су отпевале песму ,,Не дам”, у пратњи гитаре. Након њих наступили су ученици другог разреда из Бадњевца који су плесали уз песму ,,If you’re happy and you know it”.  Ученице 3. и 4. разреда из Прњавора и Жировнице су осмислиле кореографију уз песму  ,,Flowers”, коју су тог дана извеле. Ученицима виших разреда је препуштен избор песама, па су се тог дана чуле песме на енглеском, српском, немачком, италијанском, руском и чешком.  У жирију су се нашли: Теодора Стојановић испред Ученичког парламента, Душан Поповић испред Савета родитеља и гошће из Чешке: Маркета Ваврова и Тереза Јабуркова.

Ученице, које су певале, су: Јана Васић, Сара Миливојевић, Надица Јовановић, Лена Вељковић, Теодора Ђорђевић, Маша Васић, Дуња Елез, Јелена Божанић, Николина Вељковић, Наталија Крстић, Маша Миливојевић, Ива Миљић, Лена Стојановић, Јована Тракић, Јелена Крстић, Милица Крстић, Милица Јанковић, Катарина Тодоровић, Петра Перић, Анђела Јездић, Магдалена Јовановић. Последњи су наступали ученици из Чешке, који су отпевали песме ,,Jožin z Bažin” i ,,Never gonna give you up”. Програм су водиле ученице Сара Милошевић и Даница Јовановић.

Како су наше ученице показале да су врло талентоване за певање, па и за стране језике, тако је и наш жири имао веома тежак избор. И док је жири изгласао прво, друго и треће место публику је забавио плесни клуб DC Team. Жири је изгласао Јелену Божанић као победницу такмичења, док су Катарина Тодоровић и Петра Перић освојиле друго, а Лена Стојановић, Ива Миљић и Маша Миливојевић треће место. Оне су добиле и дипломе које су им доделили чланови жирија.

Након доделе диплома уследила је и додела сертификата и поклона чешким ученицима.

 

Све време такмичења ученице су добијале несебичну подршку својих другара, наставника, наставница, учитељица и директорке школе, школом се орила песма и владала је дивна енергија.

 

Након такмичења, уследила је журка за ученике виших разреда наше школе и госте из Чешке и тиме je званично завршен овај Еразмус пројекат, највећи до сада у нашој школи, а ускоро следи нови, где ће и наши ученици имати прилику да путују у друге државе.