Други дан у Основној школи Escola Puigsoler у Манреси, Шпанија

Други дан у Основној школи Escola Puigsoler у Манреси, Шпанија

Други дан у Основној школи Escola Puigsoler у Манреси, Шпанија

Други дан треће мобилности у Основној школи Escola Puigsoler у Манреси, у Шпанији почео је потписивањем Протокола о сарадњи и пријатељству између школа, а затим је настављено са праћењем наставе и обиласком града Манресе.

Настава у школи почиње у 9.00 часова, а завршава се у 16.30.

Први део дана реализује се кроз наставу, а у другом делу реализују се радионице. У оквиру наставе примењују се различите методе и технике рада, од вршњачког учења, развијања критичког мишљења, учења кроз игру и рада по станицама. Настава је диференцирана. Нарочиту пажњу школа посвећује ученицима чији матерњи језик није шпански. Додатна подршка организује се и за родитеље тих ученика који такође присуствују настави шпанског и каталонског језика. Ученици сами могу да изаберу облике рада, као и материјале и у току часа их могу мењати у складу са својим интересовањима. Акценат је на поштовању индивидуе ученика. Школа је опремљена разним дидактичким материјалима, прилагођеним потребама ученика. Међупредметна корелација је на високом нивоу. Редовна настава је уско повезана са радионицама које се реализују у другом делу наставног дана. У настави је у великој мери присутан ИКТ кроз коришћење различитих апликације као што су Мatific и Additio App. У школи постоје просторије које су прилагођене психо-моторичком развоју ученика: сензорна соба, тематска соба и арт студио.

Након завршетка уследио је обилазак Манресе са коодинатором пројекта и  колегама. Уживали смо у разгледању старог дела града, катедрале, општине и књижаре са дугом традицијом. Манреса оставља утисак пријатног града који уважава и негује различите културолошке вредности.