Други дан мобилности у оквиру Еразмус пројекта у Португалу

Други дан мобилности у оквиру Еразмус пројекта у Португалу

Други дан мобилности у оквиру пројекта,,Skill by skill up to success” започео је радионицом на тему неформалних наставних метода и интегрисања уметности и вештина у наставни процес. Предавач, Џоана Феликс, са Националног института за уметност изложила је занимљиве примере утицаја уметности на учење и мисаоне процесе, као и начине за подстицање радозналости и креативности код ученика.

Наставници су затим присуствовали часу географије наставника Педра, координатора пројекта, где су им ученици постављали питања у вези са државама из којих долазе, а неки од њих су обећали да ће посетити нашу школу у септембру ове године.

Нешто касније, председник општине Цинфаес, Армандо Мауришко, примио је учеснике пројекта. Добродошлицу је најпре пожелео дечји хор традиционалном песмом, а затим су се председник општине и директор школе у свечаној сали општине обратили присутнима. Истакнута је фантастична сарадња локалне самоуправе и школе генерално, а нарочито када су у питању међународни пројекти, које локална самоуправа препознаје као изузетан начин за развијање интеркултуралности, посебно у малим општинама.

Учесници пројекта су такође посетили школу у селу Сан Криштоваум где се осим комбинованих одељења нижих разреда, налази и одељење за ученике са посебним потребама којима се пружа максимална подршка у сваком погледу. Наставница Мануела Васконселос говорила је о методама рада са овим ученицима и уручила наставницима обележиваче за књиге, које су ученици креирали.

У току врло мало слободног времена за време другог дана наставници су обишли двориште школе, одиграли фудбалску утакмицу са ученицима школе, а затим обишли центар општине и локалну библиотеку. Иако је ово место мало, врло је уређено, чисто, има посебну зграду суда, музеј, као и салу позоришта. Био је ово још један дан препун нових сазнања и нових искустава, које ће наставнице Марија Јовић Стевановић и Валентина Радевић поделити са ученицима, наставницима и менаџментом школе, али и шире, по повратку са мобилности.