Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Данас Република Србија и Република Српска заједно обележавају „Дан српског јединства, слободе и националне заставе“,  дан када је 15.септембра 1918. године пробијен Солунски фронт.

Српско јединство славимо јер оно подразумева свест о истој националној, верској, културној и цивилизацијској припадности.

Славимо слободу, која је  кроз историју кључна реч за српски народ. Слобода је добро која нам омогућава да уживамо у другим добрима.

Славимо националну заставу као симбол славе, поноса и оданости, а која и на овај празник краси наше градове широм Републике Србије и Републике Српске.

-Славимо дан када је 15.септембра 1918. једини план био да славимо слободу кда су српске трупе кренуле уз наредбу Живојина Мишића:

-„ У смрт, само не стајте! Напред, у отаџбину!“

Поводом празника колегинице Александра Младеновић и Јелена Милојевић урадиле су презентацију  коју су  ученицима на првом часу данас,  (петак, 15. 9. 2023. године) презентовали чланови Ученичког парламента. У поподневној смени и издвојеним четвороразредним одељењима презентацију су приказали учитељи, ученицима нижих разреда.