Дан државности Републике Србије

Дан државности Републике Србије

Дан државности Републике Србије

Дан државности Србије је државни празник Републике Србије који се прославља 15. и 16. фебруара, установљен  у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције. Такође, прославља се и као Дан уставности Србије,  у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.

То је најважнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије. Одјеци Сретењског устава су далекосежни и значајни за каснији развој парламентаризма и државног уређења Србије, јер је изгласан вољом народних представника. Био је ослоњен на главну тековину Француске буржоаске револуције, на Декларацију о правима човека и грађанина. Садржао је најлибералније идеје тог времена у највишим правним актима најразвијенијих европских земаља. Овај устав је основа свих каснијих правних поредака и државних уређења и први корак ка демократизацији нашег друштва.

Драги ученици,

Према одлуци Министарства просвете, празник ћемо обележити нерадно, од среде, 15. фебруара до недеље, 19. фебруара. Први наставни дан биће понедељак, 20. фебруар.

  • Ученици од 1. до 4. разреда у Баточини и у свим издвојеним одељењима похађају наставу од понедељка, 20. фебруара, према утврђеном распореду у преподневној смени.
  • Ученици виших разреда у Баточини и Брзану похађају наставу у поподневној смени.