Свети Трифун, празник православних верника, и празник западне традиције Свети Валентин обележавају се истовремено. Та два свеца су, иако светковани у различитим црквама, заштитници искрене љубави свих хришћана.

Српска православна црква Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанску веру, не искључујући његов значај заштитника брачне љубави и верности, које су део хришћанске проповеди.

Према хришћанском учењу, брачна љубав је благословена од Бога, а брачни завет нераскидив, о чему својим делима најбоље сведоче Христови великомученици, међу којима је и Свети Трифун.

Светог Трифуна славе многобројни еснафи, виноградари, угоститељи….

Свети Валентин, како пише владика Николај, био је епископ у италијанском граду Интерамни, где се прославио као исцелитељ брата римског трибуна Фронтана и Херимона, сина познатог философа Кратона, чиме је многе преобратио у хришћанску веру.

На данашњи дан у свету се обележава Свети Валентин, као Дан заљубљених.

Поводом обележавања ,,Дана љубави и вина”, чланови Ученичког парламента наше школе, у сарадњи са својим координатором Марком Илићем, наставником географије, израдили су постере на тему Светог Трифуна и Светог Валентина.