Активности у оквиру међународног Еразмус пројекта – трећи дан

Активности у оквиру међународног Еразмус пројекта – трећи дан

Активности у оквиру међународног Еразмус пројекта – трећи дан

Данас, 10. маја 2023. године у оквиру међународног Еразмус пројекта, наставнице из Португалије, Алис и Елизабет, посетиле су издвојено одељење наше школе у Кијеву. Ученици су са учитељицама Светланом Милојевић и Даницом Вучковић свечано дочекали гошће у народној ношњи, уз традиционално послужење и са српским и португалским заставама. Ово искуство је било другачије јер се настава одвијала у природи. Кроз шетњу овим прелепим селом, ученици су обнављали градиво свих предмета, јер је час замишљен тако да непосредно искуство шетње кроз Кијево, његова флора, фауна, па и мештани које смо сретали вредне у њиховим баштама, буду прилика за обнављање наученог градива о биљкама, животињама, очувању животне средине и бројним другим темама. 

У завршном делу часа ученици су кроз квиз проверили усвојена знања, а затим су са учитељицама и помоћним особљем, послужили наставнице, које су им биле у посети, традиционалним српским специјалитетима, уручили им симболичне поклоне и ликовне радове, које ће наше гошће изложити у њиховој школи. Утисак Алис и Елизабет након ових активности био је јако позитиван и биле су одушевљене начином на који је спроведен час, али и гостопримством свих присутних, као и тиме како су их ученици срдачно прихватили и били слободни да им се обрате на енглеском језику.

У наставку дана, директорка школе, Снежана Ђорђевић, организовала је излет и гошће су посетиле Природњачки центар у Свилајнцу, где су, осим поставки реплика диносауруса и животиња Африке, виделе и рудна богатства Србије, а у друштву наставника Валентине Радевић, Милана Милошевића и Марије Јовић Стевановић, који су их током пута учили и српски језик.

Уследила је посета Ресавској пећини чије су природне лепоте одушевиле гошће из Португалије, а затим посета водопаду Лисине, још једног природног богатства нашег краја. 

Гошће су биле одушевљене лепотама Србије, али и срдачношћу свих у нашој школи, који су се потрудили да им боравак у нашој општини и земљи буде што пријатнији.