Активности последњег дана посете гошћи из Португалије

Активности последњег дана посете гошћи из Португалије

Активности последњег дана посете гошћи из Португалије

Последњи дан посете наставница из Португалије, Алис и Елизабет, у оквиру међународног Еразмус пројекта, протекао је, као и претходни, испуњен различитим иновативним методама и техникама, наставника разредне и предметне наставе.

За време другог часа, наставнице су уживале у луткарској представи ,,Цврчак и мрави”, коју су, са својим ученицима, припремиле учитељице Милијана Петровић и Жаклина Јевтић. Професионално израђене лутке и сценографија, активно учешће ученика и поука о раду и пријатељству, одушевила је све присутне. Наставнице гошће су честитале и ученицима и учитељицама и изразиле дивљење, јер је овај двојац вишеструко награђиван на луткарским фестивалима у Србији.

Уследила је посета издвојеном одељењу у Жировници и тимском часу учитељица Гордане Миленковић, Милице Павловић и Мирјане Димић у сарадњи са професорком енглеског језика Мајом Лакетић. На часу су комбиноване различите методе и веб алати, а кроз групни рад ученици су показали такмичарски дух и велику мотивацију. У завршном делу часа ученици су од лепих речи направили цветну хаљину, док су ружне речи завршиле у канти за смеће, а час је завршен интересантним пролећним колом. Ученици су, такође, изненадили гошће и поклонили им цвеће које се призводи у њиховом месту, као и неколико ликовних радова, које ће наставнице изложити у школи у Португалији.

Након тога, наставнице су посетиле издвојено одељење у Бадњевцу и училе о томе како се одвија пројекат Једносменски рад, где су наставнице Јелена Милојевић и Соња Тројановић са ученицима припремиле прегршт занимљивих активности. Од традиционалног дочека уз погачу и со у народној ношњи, преко практичног рада у кухињи и ученика који су припремали колач, па све до презентација о Португалији и Србији, које су креирали и презентовали ученици, како на српском, тако и на енглеском језику. Након бројних питања ученика, који су имали јаку жељу да комуницирају са гошћама и уче од њих о другим културама, ученици су позвали гошће да им се придруже и заиграју коло и изненадили их симболичним поклонима. Наставнице су, такође, биле одушевљене како су и ова школа, али и све остале, које су посетиле током свог боравка у нашој општини, уређене.

На самом крају, уследила је церемонија доделе Еуропаса и сертификата од стране директорке др Снежане Ђорђевић, који сведоче о стеченим знањима и вештинама наставница из Португалије током посете нашој школи. Наставнице су изразиле дубоку захвалност свима за изузетну организацију, представљене активности, мотивисаност, креативност и тимски дух. Иако су већ имале искуства боравка и усавршавања у другим страним земљама, рекле су да смо премашили сва њихова очекивања и да ће ово искуство заувек памтити, али нас и позвале да будемо гости њихове школе у будућим међународним пројектима.

За нама је још један успешан међународни Еразмус пројекат, који је био прилика да други наставници уче од нас, али и да ми сазнамо од њих више о њиховом образовном систему Пројекат је укључивао велику логистику и труд свих учесника, али смо још једном показали да смо добри домаћини и да имамо чиме да се похвалимо када су у питању едукативне активности, тимски дух, срдачност, богатство културе и отвореност за нова искуства која ће обогатити наставни процес и повећати мотивацију ученика.